2835
Waarom zonnepanelen een slimme keuze zijn
Gepubliceerd: 18-02-2019 Laatste update: 17-06-2023

Zonnepanelen: je ziet ze op steeds meer daken verschijnen. Dat is niet zo vreemd, want zonnepanelen zijn zowel goed voor je eigen portemonnee als voor het milieu! Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen? Hoeveel heb je er nodig en waar plaats je ze? Hoeveel moet je investeren, en wat krijg je ervoor terug?

 

Wat kosten ze?
Zonnepanelen zijn een stuk voordeliger in aanschaf dan tien jaar geleden. Voor een huishouden met 2 personen heb je ongeveer 13 zonnepanelen nodig en dat kost je rond de €6.000. Maar daarmee bespaar je elk jaar al gauw €700 euro! Bij een huishouden van 4 personen is de investering nog aantrekkelijker: je betaalt dan voor 18 zonnepanelen gemiddeld €7.000 euro, maar hebt ook elk jaar ruim €900 minder kosten aan de energierekening. Bij de juiste afstelling kan een 500Wp zonnepaneel per jaar ongeveer 400 kWh opwekken.

WIN-VLOERKLEED.png

Tip: ga niet meteen met de eerste de beste aanbieder in zee! Je kunt namelijk ook heel eenvoudig en geheel vrijblijvend offertes aanvragen, en die met elkaar vergelijken. Materiaal is de grootste kostenpost bij de aanschaf van zonnepanelen, maar je kunt ook veel besparen op arbeidskosten door offertes van installateurs te vergelijken.

Soorten zonnepanelen
Zonnepanelen zijn gelukkig niet alleen afhankelijk van felle zonnestralen, want dan zouden we er in Nederland niet heel blij van worden. Daglicht geeft ook energie. Je hebt keuze uit drie soorten zonnepanelen, in grote lijnen. Monokristallijne zonnepanelen zijn egaal zwart en hebben het hoogste rendement, maar zijn ook duurder. Polykristallijne zonnepanelen bevatten meerdere kristallen en hebben daardoor een wat lager rendement. Ze zijn vaak blauw. Tot slot zijn er nog Amorf zonnepanelen, die beduidend goedkoper zijn maar ook het minste zonne-energie leveren. Hoe lager het rendement, hoe groter oppervlak panelen je in de regel nodig hebt voor een bepaalde hoeveelheid energie.

De plaatsing
Hoeveel rendement een zonnepaneel oplevert is ook afhankelijk van de plaatsing. Op bijna elk dak zijn zonnepanelen te plaatsen, al heb je op een plat dak meer ruimte nodig in verband met schaduwwerking: je hebt ongeveer 2,5 m2 plat dak per m2 paneel nodig.

De perfecte hellingshoek in Nederland is 35 graden. Als zonnepanelen onder deze ideale hoek op het Zuiden gericht liggen, heb je de beste opbrengst. Het Westen geeft iets meer rendement dan het Oosten.

Voldoende helling houdt je panelen ook schoner; zorg er zelf voor dat sneeuw verwijderd wordt om het rendement te verhogen.

Aandachtspunten
Op deze punten moet je verder ook nog letten bij de aanschaf en aanleg van zonnepanelen:

  • Omvormer (hang op koele en droge plek, bij voorkeur nabij panelen, voor hoog rendement en levensduur)
  • Bekabeling (is noodzakelijk maar kan vaak netjes uit het zicht worden weggewerkt)
  • Ligging huis (hoeveel rendement kunnen zonnepanelen op JOUW dak halen?)
  • Type dak (hoeveel zonnepanelen passen erop, hoe zit het met schaduw en bevestiging)
  • Systeem (indien mogelijk aansluiten op het net; als de accu van een losstaand systeem vol is werken je zonnepanelen voor niets!)
  • Saldering (stroom die je niet gebruikt kun je terug leveren aan het net)
  • Subsidies (alleen nog lokaal)
  • BTW (BTW aanschaf kan worden teruggevorderd, ontheffing mogelijk voor te betalen BTW over gegenereerde stroom)

Het zonnetje in huis!
Zonnepanelen zijn een slimme investering, die je na 7 á 8 jaar terugverdient. Bovendien zorgen ze voor groene stroom en zijn daarom een duurzame keuze. Ben jij al klaar voor deze stap? Dan kun je vrijblijvend offertes aanvragen en met elkaar vergelijken. Voor je het weet pronken deze rendabele zonnepanelen ook op jouw dak!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide