837
Je huis verduurzamen wordt nog makkelijker
Gepubliceerd: 29-06-2022

Met een toenemende vraag aan elektriciteit, de afkeer tegen gas en de stijgende energieprijzen is verduurzamen een hot topic. Daarnaast zorgen we er door te verduurzamen ook voor dat we een bijdrage leveren aan het beschermen van de wereld waarin we zijn opgegroeid en waarin onze (klein)kinderen gaan opgroeien. Maar dat verduurzamen, is dat niet heel duur?

Ja en nee. Er zijn maatregelen die om een flinke investering vragen, zoals een warmtepomp. Dit kan al snel de €15.000 aantikken, afhankelijk van de rest van je verwarmingsinstallatie. Andere duurzaamheidsmaatregelen zijn gelukkig een stuk betaalbaarder voor veel huishoudens. Denk aan zonnepanelen (€3.000 tot €6.000 voor de meeste woningen) of isoleren, wat enkele duizenden euro’s tot vele duizenden euro’s kan kosten, wederom afhankelijk van jouw situatie. Maar wat moet je als zelfs een investering van enkele duizenden euro’s niet tot jouw mogelijkheden behoort?

Renteloos lenen voor lagere inkomens

Om huishoudens met lagere inkomens tegemoet te komen gaat het kabinet het vanaf 1 oktober 2022 mogelijk maken om renteloos geld te lenen voor duurzaamheidsmaatregelen.Volgens het kabinet heeft 15 tot 20 procent van de mensen met een eigen huis onvoldoende inkomen of spaargeld om de kosten voor verduurzaming te dragen. Door renteloos te lenen kunnen deze mensen de uitgaven verspreiden over een langere periode, zonder dat ze hier extra voor betalen.

inspiratiebrochures1.png

Huren van zonnepanelen

Het nadeel van (renteloos) lenen is dat je schulden opbouwt. Gelukkig kan je met de besparingen die het verduurzamen oplevert in de meeste gevallen snel afbetalen. Toch kleeft er een risico aan, want je speelt met geld dat je niet echt in bezit hebt. Een andere oplossing is zonnepanelen huren. Je betaalt iedere maand een vast bedrag om gebruik te mogen maken van de zonne-energie die de zonnepanelen op je dak opwekken. Het voordeel ten opzichte van het lenen is dat je geen eigenaar bent van het zonnestroomsysteem en dus ook geen verantwoordelijkheid draagt over kosten voor onderhoud of reparatie.Zeker wanneer je geen vette spaarpot hebt is het wel zo fijn om te weten dat je nooit voor onverwachte uitgaven komt te staan.Daarnaast kun je op een later moment tegen een gereduceerd tarief de zonnepanelen overkopen. Mocht je in de toekomst wel de investering uit eigen zak willen doen én eigenaar willen worden van jouw eigen zonnepanelen, dan is dit dus nog steeds een optie.

Hogere hypotheek was al mogelijk

Het is al langer mogelijk om bij het afsluiten van een hypotheek extra geld te lenen voor de aanschaf van duurzame oplossingen. Dit geldt alleen als je zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie koopt, niet als je huurt.

Hoe zit het met huren van een huis?

Als je een huis huurt is het aan jouw verhuurder om je woning te verduurzamen. Je kunt in overleg met je verhuurder tot een oplossing komen voor jouw situatie. Een verhuurder die zijn woningen verduurzaamt mag een huurverhoging doorvoeren. Deze huurverhoging zal altijd lager zijn dan het geld wat je bespaart dankzij de lagere energiekosten. Hierdoor is er dus een win-winsituatie. Vanaf 2030 mogen woningen met energielabel E, F of G in principe niet meer verhuurd worden. Dus voor jouw huurder is het ook aantrekkelijk om deze maatregelen tijdig te treffen, nu er nog vormen van subsidie zijn. Dit kan over vijf jaar weer helemaal anders zijn.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide