2204
De brandveiligheid van zonnepanelen
Gepubliceerd: 04-12-2019 Laatste update: 04-09-2020

Over zonnepanelen geldt de mythe dat ze gemakkelijk brand vatten, maar uit een onderzoek van TNO blijkt dit niet waar te zijn. Ze hebben dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van RVO, oftewel Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Koop zonnepanelen is dus nog altijd zeker aan te raden, aangezien ze niet al te snel brand vatten. Toch moet je hierbij natuurlijk nog rekening houden met de kosten zonnepanelen, want het is zonder meer een grote investering.

inspiratiebrochures1.png

Uit het onderzoek van TNO blijkt dat er in 2018 27 brand incidenten hebben plaatsgevonden wat betreft een systeem met zonnepanelen. 23 van deze incidenten vonden plaats bij een huis, wat dus een groot gedeelte is. Bovendien is dit als je kijkt naar het aantal system die in Nederland geïnstalleerd zijn eigenlijk heel weinig. Door heel Nederland waren er destijds namelijk 170 duizend systemen met zonnepanelen geïnstalleerd. Het aantal incidenten is dus uitermate laag, het is namelijk maar 0,014 procent van het totaal.

Ook toont het onderzoek van TNO aan wat de meest voorkomende oorzaken zijn van de branden. Onder meer onvakkundige installaties kunnen gemakkelijk incidenten veroorzaken. Onvakkundige installaties bestaan voornamelijk uit het combineren van verscheidene merken stekkers, wat ook cross-mating wordt genoemd. Een ander factor dat veel risico met zich meebrengt is het verbinden van stekkers aan kabels op een onvakkundige manier.

Daarnaast komen branden ook vak voor bij systemen die in-dak zijn geplaatst, terwijl op-dak systemen juist wat brandveiliger zijn. De op-dak systemen hebben namelijk zonnepanelen geïnstalleerd op de dakpannen waardoor ze dus al een brandwerende deken hebben op het dak. Bij de in-dak systemen zijn de dakpannen juist van het dak gehaald aangezien ze vervangen zijn door de zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen direct op het dak liggen, waardoor ze dicht bij materialen als dak folie en isolatiemateriaal liggen. Dit zorgt ervoor dat er een grotere risico op een brand is.

Uit de cijfers van TNO blijkt dat om en nabij een-derde van de branden van zonnepanelen veroorzaakt wordt door de in-dak systemen. In werkelijk ligt dit een stuk hoger volgens schade-experts. Zij schatten namelijk in dat het percentage op ongeveer 80 tot 90 ligt. Hierdoor is het ook zeker aan te raden om een op-dak systeem te kopen, aangezien dit qua brandveiligheid een stuk beter is dan een in-dak systeem.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide