2106
3 belangrijke checks als je zonnepanelen aanschaft
Gepubliceerd: 21-08-2018

Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van zonnepanelen. Logisch. Want met zonnepanelen wek je niet alleen je eigen, schone stroom op. Je bespaart ook fors op je energierekening. Zonnepanelen worden ook niet voor niets de grootste revolutie sinds het internet genoemd! Overweeg jij ook om je dak op te fleuren met zonnepanelen? Zonne-expert Sungevity heeft 3 belangrijke checks op een rij gezet waarmee je rekening moet houden.

 

Is je dak geschikt?
Niet elk dak is geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Een paar zaken spelen hierbij een rol. Ten eerste de oriëntatie van je dak: ligt je dak vol op het zuiden? Of heb je een dak waar bijna geen zonlicht op schijnt? Ook is het belangrijk dat er niet teveel obstakels in de weg staan die schaduw veroorzaken op jouw dak. Denk bijvoorbeeld een grote boom of een flatgebouw voor je huis. Daarnaast spelen vragen als ‘Heb je een plat of een schuin dak?’ ‘Wat is de hellingshoek?’ en ‘Welk soort dakbedekking ligt op je dak?’ een rol. Vraag je een zonne-advies aan, dan kijken we bij Sungevity altijd eerst goed naar je dak om zeker te weten dat jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

inspiratiebrochures1.png

Wat is je verbruik?
Hoeveel zonnepanelen je moet aanschaffen hangt voor een groot deel af van jouw energieverbruik. In de meest ideale situatie dek je namelijk precies je energieverbruik af. Dat levert gelijk het meeste rendement op. Op de jaarafrekening van je energiemaatschappij staat jouw jaarlijks verbruik vermeld. Als je een zonnepanelen offerte aanvraagt, zal je dit ook moeten opgeven. De zonne-adviseur kan op basis van dit verbruik inschatten hoeveel zonnepanelen ideaal zouden zijn voor jouw situatie. Wil je zelf alvast een eerste check doen? Pak dan je jaarverbruik in kWh en deel dit door 85% van de systeemcapaciteit. Een voorbeeld berekening: verbruik je jaarlijks 3500 kWh en neem je zonnepanelen van 295Wp? Dan zou je uitkomen op 14 panelen (3500/295*0.85). Om precies te weten hoeveel jouw systeem opwekt, moet je met nog een paar factoren rekening houden: bijvoorbeeld de oriëntatie van je dak en het aantal zonuren in jouw regio.

Is jouw dak groot genoeg?

Jouw dak is geschikt, je weet hoeveel zonnepanelen je idealiter zou moeten plaatsen om je energieverbruik af te dekken, máár past dit ook? Dat is de vraag! De standaard afmeting van een zonnepaneel is 1 bij 1.65 meter. Nu kan je niet je hele dak vol leggen. BIj het plaatsen van zonnepanelen moet je rekening houden met een veiligheidsmarge rondom het systeem. Bij platte daken is dit 30 tot 50 cm. Bij een schuin dak moet je rekening houden met 20 cm marge rondom het systeem. Ook moet je rekening houden met elementen die schaduw veroorzaken op je dak: een schoorsteen, een ventilatiepijp. Een ontwerp voor jouw dak heb jij niet zelf 123 gemaakt. Vraag daarom advies van een zonnepanelen expert.

Wil je zeker weten of jouw dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen optimaal zijn voor jouw dak? Een zonne-expert van Sungevity helpt je graag. Vraag gratis en vrijblijvend advies aan.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide