498
Zó maak je van bloembollen planten met kinderen een feest
Gepubliceerd: 08-06-2023

Een leuke buitenactiviteit voor (klein)kinderen is bloembollen en knollen planten. Lekker gezond samen buiten bezig zijn, komt iedereens humeur te goede. In het najaar gingen de voorjaarsbloeiers de grond in, in het voorjaar is het de beurt aan de zomerbollen en knollen. Door de kinderen overal bij te betrekken, kun je er één groot feest van maken.

Bloembollen kopen

De activiteit start al bij het uitzoeken van de bloembollen en knollen. Zomerbollen en knollen zijn er in veel soorten, vormen en kleuren en iedereen heeft zo z’n eigen voorkeur. Waar de één houdt van de weelderige bloemen van dahlia’s, valt de ander voor de langwerpige bloemstengels van gladiool. Je kunt de bollen en knollen samen uitzoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om de kinderen hun ‘eigen’ bollen/knollen uit te laten zoeken. Hoe leuk is het om te kijken hoe dat straks uitpakt in de tuin!
 

Voorbereiding

Zodra de kans op vorst voorbij is, kunnen de bloembollen en knollen de grond in. Dit kan tot eind mei. Prik een mooie dag en neem er de tijd voor. Zorg ook voor wat lekkers, om het feest compleet te maken. Bedenk waar je de bollen en knollen wilt hebben; ze doen het zowel goed in de volle grond als in potten met gaten onderin (om het overtollige water af te voeren). Je kunt kiezen voor een hoekje in de tuin of juist verspreiding over de tuin, net waar je straks (extra) kleur wilt hebben. Je kunt de kinderen ook een eigen plekje in de tuin geven. Let er wel op dat de meeste zomerbollen en knollen een zonnige plaats nodig hebben om volledig tot hun recht te komen; dat kun je op de verpakking zien of op de website www.bloembol.org.
 

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Bloembollen planten en vervolg

Na de voorbereiding is het planten eenvoudig:

  1. Maak met een schep(je) gaten in de grond, op de verpakking of op de website www.bloembol.org staat hoe ver uit elkaar en hoe diep;
  2. Plaats de bollen en knollen zachtjes met het groeipunt (‘neusje’) naar boven in de grond en maak de gaten weer dicht met aarde;
  3. Als geen regen is voorspeld: haal de gieter of tuinslang van stal en geef water.

Watergeven is een leuke afsluiter en altijd een favoriete bezigheid van kinderen. Het water is nodig zodat de bollen en knollen wortels kunnen vormen. Als het een droog voorjaar is, geef dan ze dan nog een aantal keren water. Verder is het een kwestie van geduld. Door samen bloembollen en knollen te planten, zullen de kinderen de ontwikkeling van de bollen op de voet volgen en net zo enthousiast zijn over de groei en bloei als jij.
 

Wist je dat…

  • Er zomerbollen en knollen zijn in alle kleuren van de regenboog?
  • Sommige dahliasoorten meer dan 1,5 meter hoog kunnen groeien?
  • De bloemen van veel zomerbollen en knollen dankzij hun stuifmeel en nectar een ware traktatie zijn voor bijen en andere nuttige insecten.
Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids