198
Voorbereiden op droge zomerdagen: tips voor een bloeiende tuin
Fotocredit: Mooiwatplantendoen.nl - Kalanchoë
Gepubliceerd: 12-06-2024

Droge zomerdagen kunnen een uitdaging zijn voor tuinliefhebbers. Maar geen zorgen! Er zijn tal van planten die niet alleen overleven, maar ook floreren in de hitte. Hier zijn enkele handige tips om je tuin, terras of balkon groen en levendig te houden, zelfs tijdens de heetste maanden.

Klimaatslim tuinieren: kies voor droogtebestendige planten

Een mooie, groene tuin ondanks de droogte? Dat kan! Met droogtebestendige planten ben je goed voorbereid op de warmere maanden. Deze planten hebben minder water nodig en zijn perfect voor een duurzame tuin. Mooiwatplantendoen.nl raadt de volgende droogtebestendige planten aan: 

Kalanchoë: de woestijnroos voor in de tuin

Je kent de Kalanchoë misschien als een kleurrijke kamerplant, maar wist je dat er ook een tuinversie is? Kalanchoë Garden is ideaal voor je balkon of terras. Dankzij de dikke, vochtvasthoudende bladeren hoef je deze plant maar eens per week water te geven, zelfs tijdens een hittegolf. Hemelsleutel (Sedum) is een andere uitstekende keuze. Deze winterharde plant bloeit uitbundig en doet het goed in zowel potten als borders.

Vetplanten: perfect voor zonnige zomers

vetplanten_1.png

Vetplanten zoals Agave americana en jadeplant (Crassula) zijn echte zonaanbidders. Ze slaan water op in hun bladeren en stengels, waardoor ze prima tegen droogte kunnen. Overweeg ook om verschillende soorten huislook (Sempervivum) te combineren in een lage schaal of potten van verweerd terracotta. Zorg wel voor goede drainage, want te veel water vinden ze niet fijn.

Kruiden: geurige overlevers

tuinkruiden.png

Kruiden zoals tijm, salie en rozemarijn zijn gewend aan zon en droogte. Ze bloeien weelderig in de zomer en trekken ook nog eens bijen aan. Voor een sfeervolle look kun je verschillende kruiden bij elkaar zetten in een lage schaal of een oude pan. Deze planten zijn winterhard, dus je kunt er jarenlang van genieten en oogsten.

Vaste planten voor de border

Wil je ook in de border droogtebestendige planten? Plant ze dan in het najaar. Zonnehoed (Echinacea), kattenkruid (Nepeta) en siergrassen zoals pampasgras kunnen verrassend goed tegen droogte. Combineer verschillende soorten om de bodem bedekt te houden en uitdroging te voorkomen. Dit is niet alleen goed voor de planten, maar ook voor de biodiversiteit in je tuin.

Slimme combinaties voor een groene tuin

Een slimme manier om je tuin droogtebestendig te maken, is door planten te combineren die elkaar ondersteunen. Snelgroeiende bodembedekkers kunnen bijvoorbeeld helpen om de grond vochtig te houden voor minder droogtebestendige planten. Daarnaast zorgt variatie in je beplanting ervoor dat als één soort het moeilijk heeft, de rest van de tuin er nog steeds goed uitziet.

Praktische tips van de experts

  • Irrigatieplanning: Geef je planten vroeg in de ochtend of laat in de avond water om verdamping te minimaliseren. Gebruik een druppelsysteem om water direct bij de wortels te brengen.
  • Mulchen: Bedek de grond met een laag mulch om vocht vast te houden en onkruid te voorkomen.
  • Schaduw creëren: Plaats schaduwdoeken of planten met grote bladeren strategisch om gevoelige planten te beschermen tegen de felste zon.
  • Potkeuze: Gebruik potten met een goede drainage en kies voor lichte kleuren die minder warmte absorberen.

Door deze tips en plantenselecties te volgen, kun je ook tijdens droge zomerdagen genieten van een weelderige, groene tuin.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids