245
Tropische sfeer met Canna: zomerbol van het jaar

Canna is verkozen tot zomerbol van het jaar. Met haar brede bladeren en vrolijke bloemen geeft deze exotische beauty de tuin een tropische sfeer. Zo krijg je een vakantiegevoel in eigen tuin. Bovendien is de plant zo sterk, dat je van een echte powerplant kunt spreken.

 
Mooie achtergrond

Alleen al het blad van Canna is zeer de moeite waard. Het jonge blad is opgerold en ontvouwt zich tot brede bladeren in de kleuren groen of chocoladebruin. De groene hebben wat weg van bananenblad. Veel bladeren zijn gestreept. De exotisch ogende bladeren vormen een mooie achtergrond voor andere planten en bloemen in de tuin.

 
Veel variëteiten

In juli verschijnen de eerste bloemen van deze tropische verrassing. Tot oktober torenen ze in de kleuren rood, oranje, geel, wit of roze boven het blad uit. De bloemen kunnen ook meerkleurig zijn, zoals gespikkeld of met gekleurde randen. Er zijn hogere (rassen) en lagere variëteiten of dwergvariëteiten. Een greep hieruit vind je via deze link.
 

Hoe planten?

Canna heeft knolvormige wortelstokken of rhizomen. Dat zijn ondergrondse stengels waarin voedselreserves zijn opgeslagen. Je plant ze in april of mei, als de grond al wat is opgewarmd na de winter. Ze voelt zich zowel in de border als in een grote pot thuis. Kies een beschut plekje in de zon of in de lichte schaduw; hoe meer zon, hoe rijker de bloei. Maak een ondiep plantgat van zo’n 10 centimeter. Plaats de wortelstok met de ‘oogjes’ (groeipunten) naar boven, bedek met aarde en geef water.
 

Verzorging

De plant groeit vanzelf uit. De uiteindelijke hoogte varieert van een halve tot meer dan 2 meter. Een Canna heeft zelden ondersteuning nodig. Voedsel in de vorm van organische mest is welkom. Knip uitgebloeide bloemen weg, dan vormen zich steeds weer nieuwe bloemknoppen. Als je een tak laat zitten, ontwikkelen zich sierlijke zaaddozen. Zo’n tak kun je afknippen en in een vaas zetten.
 

Overwinteren

Oorspronkelijk komt Canna uit Zuid-Amerika. In milde winters kunnen ze buiten overwinteren. Vouw in het najaar het blad dat begint af te sterven omlaag en breng eventueel nog een laag stro aan. Voor overwintering buiten de grond graaf je de rhizomen uit en bewaar je ze op een koele, vorstvrije plaats. Het voorjaar erop plant je ze gewoon weer uit en begint de cyclus opnieuw.
 
Leuke weetjes

  • De naam Canna komt van het Griekse woord Kanna, dat riet betekent. Zo is de Nederlandse naam ‘bloemriet’ en de Franse ‘vals suikerriet’.
  • Canna heeft haar eigen familie: de Cannaceae.
  • In Thailand is het een gewoonte om op Vader- en Moederdag een Cannabloem cadeau te geven.
  • Cannazaden worden in sommige landen gebruikt om rozenkransen van te maken.

Bron: Bloembol.org


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners