639
Over bloemetjes en bijtjes: met deze planten komt je tuin tot leven!

Wie geniet er niet van een bloeiende tuin in de lente en zomer? Ook bijen, vlinders en vogels profiteren mee. De laatste jaren is duidelijk geworden dat we onze tuin diervriendelijker moeten maken – met name voor de bijen- om het natuurlijke evenwicht in ons land te behouden. Gelukkig worden we zelf ook blij van een paar extra bloemen in de tuin! In dit artikel vind je tuinplanten die je tuin echt verrijken:

 

Vlinderstruik
De vlinderstruik, Buddleja, is erg geliefd vanwege haar uitbundige bloei die vele soorten vlinders trekt: van het koolwitje tot de atalanta. Je kunt een vlinderstruik kopen met paarse, roze, blauwe of witte bloempluimen – er bestaat zelfs een tricolor variant met drie kleuren bloempluimen in één struik. Van juli tot september genieten jij en de vlinders van prachtige bloempluimen tot wel 25 centimeter lang! De struik is gemakkelijk te onderhouden.

Kattenkruid
Een vaste plant die veel bijen aantrekt is het kattenkruid, Nepeta. Deze bijenlokker bloeit van juni tot september met kleine, wit met paarse bloemen. Zoals de naam al doet vermoeden trekt kattenkruid niet alleen bijen aan: katten strijken er graag langs voor een prettige hallucinerende werking!

Hortensia
De hortensia, Hydrangeamacrophylla, is de perfecte tuinplant. Ze zijn zeer decoratief- zelfs de uitgebloeide bloemen geven je tuin in de winter nog een mooie uitstraling. De hortensia doet het goed op schaduwrijke plekken en vult de tuin mooi op. Met haar uitbundige, bolvormige bloemen is de nectarplant heel aantrekkelijk voor insecten. Je kunt de hortensia kopen in verschillende kleuren en varianten – van paars tot wit en met kleine of grote bloemen. Ook de zuurtegraad van de grond heeft uiteindelijk invloed op de kleur van je hortensia.

Brandnetel
Brandnetels planten in je tuin? Daar had je vast nog niet aan gedacht. Toch is dat een slimme zet: lieveheersbeestjes zijn er namelijk gek op. En lieveheersbeestjes eten gemiddeld 100 luizen per dag! Zo vormen ze een natuurlijke manier om de bladluizen in je tuin te bestrijden. Behalve met de brandnetel, Urtica, kun je ook met een insectenhotel lieveheersbeestjes lokken.

Kardinaalsmuts
Veel bomen, hagen en struiken bieden voedsel of beschutting voor vogels. De kardinaalsmuts, Euonymuseuropaeus, is daar één van: een heester die in de herfst mooie bessen geeft. Vaak bloeit de kardinaalsmuts twee keer per jaar met gele bloemen, terwijl in de herfst prachtige rode vruchtjes en bladeren je tuin versieren.

Met deze 5 tuinplanten maak je de tuin mooi én diervriendelijk. Maar er zijn nog véél meer planten en bomen die dat doen! Door bij je keuze rekening te houden met bijen, vlinders en vogels help je de natuur een handje en komt jouw tuin echt tot leven.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners