84
Jaarrond bijdragen aan biodiversiteit met tuinrozen
Gepubliceerd: 04-07-2024

Van grillige takken en bloemen vol stuifmeel tot aantrekkelijke rozenbottels, rozen hebben het hele jaar door iets te bieden aan insecten, vogels en kleine zoogdieren. Op meerdere vlakken dragen ze in je tuin bij aan de biodiversiteit. Hoe zit dat?

Insectenmagneet

De open en halfgevulde bloemen van rozen zitten bomvol stuifmeel. Ze werken als een magneet op honingbijen, zweefvliegen en wilde bijen, waaronder hommels. Wist je dat luizen op rozen natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes aantrekken? Meesjes snoepen ook graag luizen van de rozen. Een extra pluspunt van rozen is de lange bloeitijd; met de juiste plantkeuze ben je van het voorjaar tot ver in het najaar verzekerd van bloeiende rozen.

Vogelnestjes en citroentjes

De wirwar van rozentakken vormt de perfecte nest- en schuilgelegenheid voor vogels. De stekels op de takken bieden extra bescherming. Egels en andere kleine zoogdieren scharrelen graag onder rozen. Ook citroenvlinders vinden een veilig plekje op rozen. Hun vleugels nemen de kleur van het rozenblad aan, wat zorgt voor een supercamouflage!

Nachtvlinders

Ook sommige nachtvlinders hebben een bijzondere relatie met rozen, zoals de kleine voorjaarsuil en de rozenhermelijnbladroller. Ze gebruiken rozen als waardplant om hun eitjes op te leggen. De rupsen eten vervolgens van de (bloem)blaadjes en verstoppen zich in opgerold blad.

Rozenbottels in herfst en winter

Bij botanische of wilde rozen en bij veel doorgekweekte rozen, verschijnen in het najaar rozenbottels. Knip daarom niet alle uitgebloeide bloemen weg. Vogels en kleine zoogdieren benutten rozenbottels in de herfst en winter als voedselbron. Sommige vogels, waaronder merels en koperwieken, eten de bottels voor het vruchtvlees. Zaadeters zoals groenlingen en puttertjes peuteren de zaden eruit.

Tips

Laat afgevallen blad liggen; nuttige insecten zoals roofwantsen en vlinders overwinteren er. Combineer rozen met nectarplanten zoals vlinderstruik of lavendel om dagvlinders naar je tuin te lokken. Vergeet niet je rozen te snoeien voor een optimale bloei en gezondheid van je planten.

Voor meer inspiratie en informatie, neem een kijkje op Roses4Gardens.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids