240
Hoe kan ik inspiratie opdoen voor landschapsontwerp met ligusterhagen?
Gepubliceerd: 31-01-2024

Wil je je tuin strakker of aantrekkelijker maken? Of wil je een deel van je tuin afschermen? Dan is een ligusterhaag de oplossing voor jou! Ligusterhagen zijn populair vanwege hun dichte bladeren, die namelijk privacy en bescherming bieden in jouw tuin. Ligusterhagen groeien ook redelijk snel, namelijk 30 centimeter per jaar. Wil jij ook een hoge kwaliteit liguster kopen? Het is dan een goed idee om eerst wat inspiratie op te doen voor landschapsontwerp met ligusterhagen. Lees hier meer over!

Waarom kiezen voor een ligusterhaag? 

Een ligusterstruik als haag heeft verschillende voordelen. Zo is een ligusterhaag een sterke plant die goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. In de winter behoudt deze haag zijn bladeren, tenzij het buitengewoon koud is. Wanneer de plant een paar bladeren verliest, groeien deze in het voorjaar gewoon weer aan. Bovendien biedt een ligusterhaag uitstekende privacy en geluidsisolatie omdat de bladeren zeer dicht op elkaar groeien.

Het maakt voor een ligusterhaag ook niet veel uit of de struik in de zon of in de schaduw staat. Alleen hele natte bodems kunnen een ligusterhaag niet aan. Daarom is het ook belangrijk dat je een paar gaatjes in de bodem prikt op de locatie waar je hem gaat planten. Op deze manier kan het water weglopen.

snoeiguide-banner-2024.png

Je kunt liguster gebruiken als een kleine, lage haag, maar ook hoog laten groeien tot een vervanging voor een schutting. Wil je liever een ander type haag, bijvoorbeeld van laurier? Laurier is een stevige struik waarmee je een mooie haag kunt creëren. Daarnaast kan laurier op alle grondsoorten groeien, zelfs op kleigrond. Laurier werkt ook nog eens geluidswerend, dus het dient uitstekend als schutting. Bekijk daarom vooral eens het assortiment van laurier struiken.

Ligusterhaag als schutting 

Je kunt ervoor kiezen om in plaats van een houten schutting een ligusterhaag te plaatsen. Wat zijn hiervan de voordelen? Een ligusterhaag heeft een dichte structuur, dus weinig open plekken. Dit zorgt voor privacy en het ziet er ook veel aantrekkelijker uit. Daarnaast vallen de bladeren van de ligusterhaag in de winter niet uit, dus houdt de haag ook nog eens wind en regen tegen. Een ligusterhaag moet je wel regelmatig snoeien, hij groeit namelijk vrij snel. Denk hierbij aan zo’n 3 tot 4 keer per jaar. De haag kan namelijk tot 30 centimeter per jaar groeien. Snoeien moet je alleen doen tussen mei en september. Na september kun je de haag het beste niet meer snoeien, zodat de haag kan herstellen voor de kou van de winter.

Verschillende soorten ligusterhagen 

Wanneer je een ligusterhaag wilt kopen, is het belangrijk dat je kiest voor kwaliteit. Er zijn verschillende soorten liguster, zoals bijvoorbeeld Liguster Atrovirens en de Haagliguster Ovalifolium. Wil je een bossige en fijn vertakte haag? Kies dan voor Liguster Atrovirens. Deze haag heeft kleine vertakkingen en de bladeren groeien bossig aan deze struik. Wil je een haag die goed past in kleine tuinen? Kies dan voor Haagliguster Ovalifolium. Deze struik kan goed voor zowel een hoge als lage haag, en daarnaast groeien deze bladeren ook weer bossig aan de struik. Deze bladeren zijn ovaal van vorm en zijn lichter dan de bladeren van de Atrovirens struik. Hoe ga jij ligusterhagen verwerken in je landschapsontwerp?

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids