2196
Bloembollen plant je in de herfst
Gepubliceerd: 14-11-2019 Laatste update: 20-10-2022

Het einde van de herfst nadert; tijd om bloembollen te planten voordat het echt koud wordt. Door nu tulpen, narcissen en hyacinten te planten, geniet je in het voorjaar met volle teugen van vrolijke kleuren en geuren. Maar waarom moeten bloembollen nú al geplant worden? En kunnen ze eigenlijk tegen vorst?

Winterslaap

Het voorjaar klinkt nog ver weg. Toch is het najaar de juiste periode om bloembollen te planten. Waarom dat zo lang van tevoren moet gebeuren? Door bloembollen in de herfst te planten, hebben ze genoeg tijd om sterke wortels aan te maken. Hoe eerder de wortels aangemaakt zijn, hoe beter de bol tegen vorst kan. Zodra de temperatuur weer stijgt, ontwaken de bloembollen uit hun winterslaap. Dit is het moment waarop de groei begint en de bloeiknoppen naar buiten worden geduwd.

Vorst

Kunnen bloembollen die in de grond zijn geplant wel tegen kou? Gelukkig hebben ze zelden last van vorst. Dat komt omdat bloembollen zichzelf kunnen beschermen. Dit doen ze door zetmeel om te zetten in suikers. Hoe meer suikers er in de bloembollen zitten, hoe lager het bevriezingspunt. Het geluk wil dat bloembollen zeer grote hoeveelheden zetmeel bevatten, en dus extra goed tegen kou kunnen. Wel kunnen bloembollen uitdrogen wanneer ze te lang in de vorst staan. Dit komt omdat ze dan geen vocht op kunnen nemen. 

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Plantinstructies

Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot en met december worden geplant. Zorg ervoor dat ze in de grond zitten voordat de vorst intreedt. Vermijd plekken waar regenwater moeilijk opgenomen wordt door de bodem, zoals de voet van een heuvel of onder een afwatering. Bloembollen die te lang in water staan, hebben namelijk een grotere kans op verstikking wegens zuurstofgebrek. Volg de volgende zes stappen voor het planten van bloembollen.

  1. Maak de aarde los met een spade op de plaats waar de bloembollen geplant zullen worden. Hierdoor wordt de aarde makkelijker bewerkbaar.
  2. Wanneer bloembollen geen plekje in een bestaande border krijgen kan eventueel wat organische meststof worden toegevoegd zoals compost.
  3. Graaf een gat, met een spade of een bollenplanter, en plant hierin de bloembollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  4. Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een narcis van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep worden geplant.
  5. Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het aan.
  6. Geef meteen na het planten water als de grond niet vochtig is. Dit zorgt ervoor dat de bloembollen direct wortels aanmaken.

Lees ook

Kijk voor meer informatie over bloembollen op www.bloembol.org.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids