4146
Blauwe druifjes zijn Bloembol van het jaar

Blauwe druifjes, ook wel Muscari genoemd, zijn een van de eerste bloembollen die in het voorjaar bloeien. Ze fleuren de tuin op na het gure seizoen. Deze schoonheid mag zich Bloembol van het jaar 2019 noemen.

 

What’s in a name
Blauwe druifjes is een toepasselijke naam. Ze worden zo genoemd omdat de bloem lijkt op een kleine tros blauwe druiven. De elegante beauty's staan symbool voor nederigheid en bescheidenheid, omdat je door de knieën moet om ze van dichtbij te kunnen bewonderen. Officieel dragen ze de chique naam Muscari. Dit stamt af van het woord ‘muskus’ vanwege de muskusachtige geur die een aantal soorten geven.

223476_c7017.jpg

Keuze genoeg
Er bestaan ongeveer veertig verschillende soorten blauwe druifjes. De bekendste soort is de Muscari armeniacum. Anders dan de naam doet vermoeden, zijn ze niet allemaal blauw van kleur. Er bestaan ook paars-, roze- en witgekleurde en zelfs tweekleurige. Oorspronkelijk komen deze delicate toppers uit het Middellandse Zeegebied, Midden-Azië en de Kaukasus. Wist je dat blauwe druifjes al vanaf 1596 te koop zijn? Ze kostten toen wel 4,50 euro per bol.

Allemansvriend
Blauwe druifjes kunnen goed tegen vorst en groeien ook nog eens makkelijk. Je kunt ze in de grond laten zitten; ze verwilderen en het worden er ieder jaar meer. Dat maakt blauwe druifjes geschikt voor elke tuin. De plant groeit tussen de 10 en 25 centimeter hoog en uit elk bolletje groeien meerdere ‘trossen’ bloemen. Wil je in het voorjaar ook van blauwe druifjes genieten? Plant ze dan in het najaar tussen oktober en december, vóór de eerste vorst.
 

Tips

  • Wil je graag die heerlijke muskusachtige geur in je tuin? Plant dan een van deze soorten: Muscari aucheri 'Blue Magic', Muscari armeniacum 'Blue Spike', Muscari botryoides ‘Album’ en Muscari macrocarpum ‘Golden Fragrance’. Heb je geen tuin, maar wel een terras of balkon? De meeste soorten zijn geschikt voor potten, maar de soort die hier het meest voor gebruikt wordt is Muscari armeniacum.
  • Zie je graag opvallend veel kleur in je tuin? Plant dan groepjes van minimaal 25 blauwe druifjes dicht op elkaar. Dat wordt genieten in het voorjaar!
  • Houd je van een vrolijke mix? Combineer blauwe druifjes dan met Oosterse anemoon (Anemone blanda).
  • Kijk voor meer informatie over bloembollen op www.bloembol.org.
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners