178
Aziatische lelie: zomerbol van het jaar 2024
Beeld: iBulb
Gepubliceerd: 13-06-2024

De Aziatische lelie is uitgeroepen tot zomerbol van het jaar 2024, en dat is niet zonder reden. Deze exotische schoonheid siert steeds vaker onze tuinen, waar ze voorheen vooral in boeketten te bewonderen was. Met haar indrukwekkende trompetvormige bloemen in een breed scala aan kleuren is deze lelie een echte blikvanger.

Bloemenpracht in de tuin

Als een van de eerste lelies die in de zomer bloeien, is de Aziatische lelie een ware pionier. Deze bloemen zijn niet alleen prachtig, maar ook bijzonder sterk en eenvoudig te kweken. Afhankelijk van de variëteit kunnen ze variëren van een bescheiden 30 cm tot een indrukwekkende 1,5 meter hoog. De kleuren variëren van crèmewit tot donkerpaars, en van zachtroze tot feloranje. Sommige variëteiten hebben zelfs meerkleurige of gespikkelde bloemen, echte kunstwerken op zichzelf. Terwijl de meeste Aziatische lelies geen geur hebben, blijven kwekers nieuwe soorten ontwikkelen, waaronder gevulde bloemen en stuifmeelvrije varianten.

Sterke overlevingskracht

Afkomstig uit Azië en Europa, zijn Aziatische lelies goed bestand tegen de winter. Ze kunnen temperaturen tot -25 °C weerstaan. Je kunt de bollen in de herfst of het voorjaar planten, zolang het niet vriest. Kies een plek in je tuin waar de lelies minstens zes uur zon per dag krijgen en zorg voor goed doorlatende grond. Plant de bollen op een diepte van twee tot drie keer hun bolmaat, ongeveer 15 cm diep, met de punt omhoog. Bedek het plantgat en druk de grond licht aan. Om de lelies te beschermen tegen hitte, kun je een mulchlaag van schors, bladeren of stro aanbrengen, of ze tussen andere planten plaatsen. Geef na het planten voldoende water.

Praktische tips voor een prachtige lelietuin

  • Bescherming tegen insecten: Plant lavendel of Afrikaantjes naast je lelies. Lavendel houdt schadelijke insecten op afstand, terwijl Afrikaantjes nuttige insecten aantrekken.
  • Potten en bakken: Aziatische lelies doen het ook goed in potten of bakken, mits het overtollige water kan weglopen. Vooral de dwergvormen zijn hiervoor ideaal.
  • Bloemen plukken: Knip eens een bloemstengel af en zet deze in een vaasje of geef hem cadeau. Een bloem uit eigen tuin is altijd een speciaal gebaar.

Een bijdrage van een expert

Marianne Gericke, tuinexpert bij het blad 'Tuinliefde', vertelt: "De Aziatische lelie is perfect voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. Door hun veelzijdigheid en sterkte zijn ze een geweldige aanvulling in elke tuin. Bovendien voegt de variatie in kleur en vorm een dynamisch element toe aan je buitenruimte."

Met hun robuustheid en schitterende bloemen zijn Aziatische lelies een verrijking voor elke tuin. Door de juiste zorg en aandacht kun je het hele seizoen genieten van deze zomerbol van het jaar 2024. Of je nu kiest voor het planten in de volle grond of in potten, de Aziatische lelie brengt gegarandeerd kleur en leven in je tuin.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids