671
5 tips voor een mooie Taxus haag in je tuin
Gepubliceerd: 17-01-2023

Heb je je tuin ingericht maar mis je iets groens of wil je meer van je privacy kunnen genieten? Overweeg dan een Taxus haag! Deze groenblijvende haag heeft een luxueuze uitstraling met zijn groene naalden en dichte groeivorm. Hierdoor kan deze eenvoudig uitgroeien tot zichtdichte haag, die je zowel laag- als hoog kunt laten worden. Maar waar moet je op letten bij het aanplanten en onderhouden van de Taxus? Wij geven je 5 tips!

Juiste hoeveelheid Taxus haagplanten kopen

Om een mooie Taxus haag te krijgen, is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid planten per strekkende meter hanteert. Ja, de planten zouden anders toch wel naar elkaar toe groeien wanneer er een te ruime plantafstand is aangehouden. Maar de Taxus Baccata is geen heel snelle groeier (15 a 25 cm per jaar) waardoor er veel tijd overheen gaat voordat het een volle haag vormt. Let bij het kopen van de Taxus dus op dat je de juiste hoeveelheid planten per strekkende meter aanhoudt. De kwekerij of het tuincentrum waar je ze koopt, adviseert je hier vast en zeker in. Zo gaan er bij kleine Taxus haagplanten van 20 a 30 cm 8 stuks op de strekkende meter, bij planten van rond de 100 cm zijn dit er 4 a 3 en bij hele hoge Taxussen 2 a 1,5.

Standplaats van de Taxus

Belangrijk is dat de Taxus in een waterdoorlatende grond komt te staan. Wanneer de planten op een standplaats staan waar het te nat is, krijgen de wortels geen zuurstof, gaan de planten hun naalden loslaten / worden ze bruin en komt er geen mooie Taxus haag te staan. Hierdoor is een kleigrond ook niet ideaal voor deze plant. Let bij het aanplanten goed op dat je de grond waterdoorlatend maakt. Betreft het een natte standplaats en wil je toch graag de Taxus haag in de tuin hebben? Leg dan een drainage aan. Hierdoor wordt het water beter en sneller afgevoerd, waardoor de planten er minder last van hebben. Daarnaast is het van belang om aanplantgrond te gebruiken bij het aanplanten. Hier zit een wortelstimulator in waardoor de Taxus Baccata zich sneller kan wortelen en nog beter aanslaat.

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Water geven

De bodem mag dus niet te nat zijn, maar ook niet zodanig droog dat de kluiten uitdrogen. In de eerste anderhalf- a twee jaar is het goed om periodiek te controleren of het in de grond niet te droog is en de Taxus planten extra water te geven. Gemiddeld is een paar keer per week voldoende. Bij heel warm weer is het goed om dagelijks water te geven, aan het begin van de dag

Bemesten van de Taxus

Om een gezonde, mooie groene haag te krijgen, is het belangrijk dat de Taxus jaarlijks wordt bemest. Hierdoor krijgen de planten de juiste voeding en blijft de bodem ook in optimale conditie. Het bemesten kun je doen na het aanplanten en na het snoeien. Op die momenten vragen de planten om extra voeding, zodat ze snel en goed kunnen herstellen. Maak hierbij altijd gebruik van organische mest! De korrels kunnen dan gestrooid worden rondom de planten en losse vervolgens op als er water wordt gegeven

Taxus haag snoeien

Een andere manier om de Taxus haag in topconditie te houden, is door deze te snoeien. Bij voorkeur twee keer in het jaar, eerst in de periode mei/juni en een tweede keer in augustus/september. Door de Taxus te snoeien, vertakken de planten zich sneller en heb je zodoende eerder een volle haag. Hierdoor geniet je nog sneller van je privacy in de tuin! Snoei altijd met een scherpe snoeischaar / heggenschaar en op een bewolkte dag, om te voorkomen dat uiteinden verbranden in de zon na de snoeibeurt.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids