926
5 Tips om uw kersenboom te onderhouden en snoeien

 ‘’Het gras is altijd groener bij de buren’’. Die zin horen we soms voorbij komen als mensen praten over hun kersenbomen en kersenbomen die ze hebben zien bloeien bij de buren. Hoe leuk zou het zijn als u de mooiste bloesem had van de buurt of de lekkerste kersen in juli. In dit artikel beschrijven we hoe u uw kersenboom het beste kunt onderhouden en hoe u deze kersenboom het beste kan snoeien. Een lekkere kers, begint namelijk bij goed snoeien.

 

Tip 1. Geef de kersenboom de juiste grondbasis

Misschien bent u aan het overwegen om een mooie kersenboom te nemen. In dat geval kunt u gelijk de juiste start maken door de kersenboom op de juiste plek te plaatsen. Wanneer u een kersenboom wilt gaan planten moet u rekening houden met het volgende:

  • Een kersenboom staat het liefst zoveel mogelijk in de zon. In de schaduw zal deze minder goed groeien.
  • Een kersenboom staat het liefste op lichte klei. Vandaar dat uit de Betuwe de lekkerste kersen komen. Heeft u geen lichte klei, gebruik dan aanplantgrond.
  • Geef een kleine kersenboom 2 boompalen, zodat deze recht kan groeien. 

Door deze tips op te volgen heeft u geheid een goed begin! Komt u er achter dat uw kersenboom verkeerd is geplant? Geen zorgen, het is mogelijk om een kersenboom over te planten. Dit overplanten behandelen we alleen niet in deze blog. 

Tip 2.  Snoei op het juiste moment

U kunt de kersenboom het beste snoeien tussen oktober en februari. Voor een goede oogst, is dit absoluut de beste tijd om de boom te snoeien. Dan kan deze namelijk krachtig herstellen. Het is verstandig om alle dode takken van de kersenboom af te snoeien. Op deze manier gaat u namelijk schimmelziekte tegen. In de zomer kunt u logischerwijs wel een kleine snoei toepassen, zonder dat dit schadelijk is. 

Tip 3. Snoei op de juiste manier

Voor bijna alle fruitbomen gelden dezelfde regels wat betreft het snoeien. Het is belangrijk dat u de meest vruchtdragende takken niet afsnijdt. Tevens mogen andere minder belangrijke takken deze vruchtdragende takken niet in de weg liggen qua zonlicht. Veelal kunt u het beste de opstijgende takken snoeien.

Tip 4. Verjong de boom

Indien u nieuw leven wilt inblazen in uw fruitboom, dan kan dit door de kersenboom te verjongen. Dit doet u wanneer de takken te dicht begroeid worden. Dit gebeurd nog wel is bij een hoogstam kersenboom. Geen zorgen, dit kunt u aanpakken. Indien de kersenboom te dicht begroeid is, kunt u de gesteltakken een flink end (tot 1 meter van de stam) afknippen. Deze gesteltakken zijn eigenlijk de dikste takken die het raamwerk voor de kersenboom vormen. Uit deze afgeknipte gesteltakken zullen weer nieuwe takken komen met nieuwe vruchten.

Tip 5. Voldoende water, voor iedereen belangrijk

De kersenboom heeft niet per se behoefte aan heel veel water, maar elk jong boompje houdt wel van een beetje water. In droge periodes is het dus handig om ook de kersenboom soms even een slokje drinken te geven.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners