3949
Schoonmaken met baking soda: tips, tricks en hacks

Baking soda is een zuiveringszout wat je weleens in recepten tegenkomt. Vooral in combinatie met iets zuurs wordt bijvoorbeeld je deeg door de baking soda luchtig. Maar wist je dat je met baking soda van alles schoon kunt maken? Het is een natuurlijk schoonmaakmiddel met tal van voordelen.

Wat wordt schoon met baking soda?

Baking soda maakt korte metten met bacteriën. Je kunt er dus prima je toilet mee reinigen of je douchegordijn mee afnemen. Stinkende schoenen ruiken weer fris als je er een beetje backing soda in strooit. Hetzelfde trucje kun je uithalen op de vloerbedekking, je matras of autostoel: het poeder stofzuig je enkele uren later op. Met een mengsel van chloor en baking soda kun je een papje maken, waarmee je de voegen van je tegels in een handomdraai schoonpoetst. En zit je afvoer verstopt? Baking soda en kokend water erin en het is opgelost.

In de keuken

We kennen allemaal de bruine thee-aanslag in de theepot. Door er een beetje poeder op te strooien veeg je het zo weg. De bacteriën in de koelkast ga je te lijf met baking soda. Ook vieze luchtjes krijg je uit de koelkast door er een open pakje van het poeder in te zetten. Met een natte spons in baking soda gedept kun je een pan, bakblik, de oven én de magnetron schoonmaken. En is je snijplank vies? Strooi er een beetje baking soda overheen en je spoelt het eenvoudig schoon.

Wondermiddel!

Heb je vieze luiers, bloedvlekken of stinkende puberkleren? Baking soda in de wasmachine doet wonderen. Sowieso kun je een scheutje aan je wasmiddel toevoegen. De kledingkast wordt weer fris als je er een geopend pakje neerzet. Een beetje op de bodem van je prullenbak strooien voorkomt dat deze gaat stinken. Je zet dit wondermiddel zelfs in om stickers te verwijderen, als kattenbakverfrisser, brandblusser en zelfs onkruidverdelger.

Gebruik baking soda liever niet voor:

  • Het oppoetsen van goud of zilver
  • Het schoonmaken van aluminium pannen
  • Het wassen van zijde of andere delicate stoffen
  • Marmer of ander poreus gesteente

Ook het mengen van baking soda en azijn is geen aanrader: het gaat schuimen en zodra je het samen bewaart in een afgesloten bakje kan het exploderen.

Persoonlijke verzorging

Naast dat baking soda een wondermiddel in de huishouding is, kun je het ook gebruiken voor je persoonlijke verzorging. Je kunt er prima je tandenborstel mee schoonmaken, je krijgt er een frisse adem en schone tanden van als je het als mondspoelmiddel gebruikt. Het werkt als maagzuurremmer, deodorant, zonnebrand, shampoo of scrub. En een beetje van het poeder in je badwater of voetenbadje strooien heeft het effect alsof je in de Dode Zee gezwommen hebt.

Met baking soda krijg je schoon

- het toilet
- thee-aanslag
- stickerresten

Wist je dat je baking soda ook kunt gebruiken

- voor het ontstoppen van je gootsteen
- voor het bestrijden van vieze luchtjes in de koelkast
- als onkruidverdelger

Gebruik baking soda absoluut niet voor

- het oppoetsen van goud of zilver
- marmer of ander poreus gesteente

Nog meer lezen over schoonmaken?

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners