3132
Natuurlijk schoonmaken met azijn
Gepubliceerd: 21-01-2021 Laatste update: 15-05-2021

Natuurazijn, schoonmaakazijn, appelazijn, er zijn nog wat azijnsoorten waar je mee schoon kunt maken. Eén ding hebben de soorten gemeen: ze zijn niet duur, natuurlijk en op veel oppervlakten een wondermiddel. Ecologisch én economisch dus.

Appelazijn: goed voor een fris huis

Of je het gebruikt voor het ontkalken van je badkamer of voor het poetsen van je schoenen, appelazijn kan het. Dat laatste doe je met een vochtig doekje, een beetje opwrijven en je schoenen zijn weer als nieuw. Ook tapijt kun je goed schoonmaken met een mengsel van appelazijn en zout. Inwrijven, in laten werken en uitspoelen: weg vlek! Hangt er in een van de kamers een vreemd luchtje? Appelazijn in je plantenspuit en een beetje sprayen. In je koelkast een bakje appelazijn neerzetten heeft hetzelfde effect. Fruitvliegjes zijn dol op appelazijn, het is daarom een prima lokmiddel in een glazen pot met kleine gaatjes in de deksel.

Schoonmaakazijn: azijn om mee schoon te maken

Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en is daarom effectiever en goedkoper dan bijvoorbeeld een luchtverfrisser.Kalkaanslag verwijderen, vlekken uit je tapijt halen of leren meubelen oppoetsen, met schoonmaakazijn is het een eitje. Ook onkruid of groene aanslag in de tuin verwijderen en zelfs behang van de muur halen gaat eenvoudig met dit middel. Wist je dat je met schoonmaakazijn ook de was heel zacht krijgt? Een scheutje in de machine en je was wordt zachter, er blijven minder zeepresten achter én de kleuren van je wasgoed blijven mooier.

Natuurazijn: functioneel en ook handig in de keuken

Met gewone natuurazijn maak je eenvoudig de magnetron schoon. Een scheutje in een glas water, het apparaat op de hoogste stand en met de stoom veeg je de magnetron zo schoon. Ook je ramen worden superschoon en streeploos van azijn net als de glazen in je vaatwasser of je theepot. Je kunt azijn ook gebruiken voor het schoonmaken van pannen of de binnenkant van je strijkijzer, het verwijderen van een wijnvlek in je kleding en kattenbakgeurtjes. En wist je dat je prima de tegelvloer kunt dweilen met een scheut azijn in warm water?

Wat kun je beter niet schoonmaken met azijn?

Ondanks dat azijn een wondermiddel lijkt, kun je het beter niet gebruiken voor het schoonmaken van:

  • Graniet of marmer
  • Hardhouten oppervlakten, zoals je houten vloer
  • Je kruidenrekje – azijn is een onkruidverdelger en tast daarom de smaak aan –
  • Gietijzeren pannen

Met azijn krijg je schoon

- de badkamer
- het tapijt
- de magnetron
- de ramen

Wist je dat je azijn ook kunt gebruiken

-als lokmiddel voor fruitvliegjes?

Gebruik azijn absoluut niet voor

- graniet of marmer
- je kruidenrekje
- hardhout
- gietijzer

Nog meer lezen over schoonmaken?