3253
Natuurlijke schoonmaakmiddelen: even schoon, veel gezonder
Gepubliceerd: 21-01-2021 Laatste update: 21-10-2021

Wist je dat een onderzoek van de Universiteit van Bergen heeft laten zien dat het inademen van chemische schoonmaakmiddelen net zo schadelijk is als sigarettenrook? Een schoonmaakbeurt zou gelijkstaan aan één pakje sigaretten. Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn beter voor de gezondheid van mens en dier, maar ook voor het milieu. Meteen gebruik van maken dus. Maar welke natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn de beste alternatieven? Dat hebben wij voor je uitgezocht.

Schoonmaken met citroen

Misschien heb jij al regelmatig citroen in huis voor recepten. Vaak moet je dan toch 1 of 2 citroenen weggooien, omdat ze vrijwel alleen in een netje van 3 verkrijgbaar zijn. Maar citroen is perfect als schoonmaakmiddel. Je kunt er bijvoorbeeld prima het toilet of de badkamer mee schoonmaken. Andere handige schoonmaakfoefjes met citroen vind je hier: Schoonmaken met een citroen.

Schoonmaken met baking soda

Weer zoiets wat je eigenlijk vooral in de keuken verwacht. Maar wist je dat baking soda ideaal is om bacteriën mee te bestrijden? Met baking soda kun je bijvoorbeeld lastige dingen, zoals de vloerbedekking of een matras schoonmaken. Maar het is ook een wondermiddel voor andere zaken. Waarvoor precies, dat lees je in ons artikel over schoonmaken met baking soda.

Schoonmaken met soda

Doe die allesreiniger maar de deur uit. Met soda krijg je vrijwel alles glanzend schoon en fris. Je kunt er bijvoorbeeld de wasmachine mee schoonmaken, maar ook voor andere lastige klusjes is het een goed middel. Ingebrande vlekken in je oven of aangekoekte pannen? Met behulp van wat soda ben je er zo vanaf. Een handig en goedkoop natuurlijk schoonmaakmiddel. Wil je weten wat je hier nog meer mee kunt schoonmaken? Lees dan onze tips voor schoonmaken met soda.

Schoonmaken met zout

Zelfs iets eenvoudigs als keukenzout heeft een reinigende werking. Wist je dat zout in combinatie met warm water een prima middeltje is om je gootsteen te ontstoppen? En dat je er zweetvlekken gemakkelijk mee weg kunt krijgen? Bovendien werkt zout prima tegen roest en andere zaken. Waarvoor nog meer, dat lees je hier: schoonmaken met zout.

Schoonmaken met azijn

Een ander natuurlijk middel waarmee je prima kunt schoonmaken, is azijn. Zowel natuurazijn als appelazijn zijn handig om op voorraad te hebben voor een flinke poetsbeurt. Je maakt hier eenvoudig je magnetron mee schoon, maar het is ook te gebruiken voor je vaatwasser of voor de theepot. Voor sommige dingen kun je het echter maar beter niet gebruikt. Benieuwd voor welke dingen? Dat lees je in ons artikel over schoonmaken met azijn.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen vs. chemische schoonmaakmiddelen

Chemische schoonmaakmiddelen bevatten vervelende stofjes die schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu. Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn dan een veel betere optie. Wat gebruik je voor welk schoonmaakmiddel? 

  • Alternatief voor allesreiniger = soda
  • Alternatief voor toiletblok/toiletreiniger = citroen of baking soda
  • Alternatief voor ontsmettingsmiddel = azijn met water en citroenolie of eucalyptusolie
  • Alternatief voor luchtverfrissers = ventileren
  • Alternatief voor schimmelreiniger = Citroen of zuiveringszout

Nog meer lezen over schoonmaken?

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Nieuw: de gratis Wonenonline.nl schoonmaakguide. 84 pagina's met werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken. Hebben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Schoonmaakguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide