1910
Wat zijn de voordelen van een houten kerstboom?
Gepubliceerd: 12-09-2021 Laatste update: 07-05-2022

Je hebt ‘m misschien wel eens zien staan bij iemand thuis: een kerstboom van hout! Als je op zoek bent naar een originele kerstboom voor de feestdagen, zit je gebakken met dit ontwerp. Daarnaast zijn er nog veel andere voordelen van een hout kerstboom! Ben je benieuwd wat dé redenen zijn om voor zo’n boom te kiezen? We lichten je er alles over toe in dit artikel.

Houten kerstboom als unieke blikvanger

Het grootste voordeel van een houten kerstboom in huis? Het is een unieke blikvanger. De klassieke kerstboom van dennennaalden of de kunstkerstboom kennen we immers allemaal wel. Hoewel er niets mis mee is om de standaard boom te kiezen, haal je met een kerstboom van hout toch een specialere eyecatcher in huis. Je raakt er niet op uitgekeken! Een houten kerstboom zie je steeds vaker in huiskamers en winkels rondom Kerst, in veel soorten en maten. Dat maakt dus dat er ook voor jouw interieur een fraai exemplaar te vinden is.

Ga daarbij op zoek naar de ideale look van de kerstboom. Dit zit ‘m onder andere in de kleur van het hout. Van een lichtkleurige houten kerstboom tot een donkerkleurig design – alles is er te vinden. Lichte kleuren passen bijvoorbeeld goed bij een minimalistische en Scandinavische woonstijl. Zo vormt de boom een perfecte aansluiting op je verdere interieur. Een donker design is juist op z’n plaats in bijvoorbeeld een warm of vintage interieur. Denk verder na over de grootte van de boom: wat staat er het best in jouw huis? Van een kleine boom voor een kleine woonkamer tot juist een grote boom voor een ruime woonkamer, ook dit is weer goed af te stemmen op je woonsituatie. Een midden formaat is tevens een optie, zodat de hout kerstboom in elk huis kan worden opgezet.

De houten kerstboom blijft jarenlang mooi

Als je een klassieke kerstboom met dennennaalden in huis haalt, moet je deze in januari steevast weer wegdoen. Zo’n boom wordt een enkel seizoen gebruikt, waarna deze naar de afvalverwerkingsplaats toegaat. Dat is natuurlijk enorm zonde! Met een kunstkerstboom kun je doorgaans wat langer doen, maar na een paar jaar gebruik hebben de plastic takken toch vaak ook de beste tijd gehad. Dan kun je weer om een nieuw exemplaar uitgaan.

Met een houten kerstboom zit dit anders: zo’n boom blijft jarenlang mooi! Dit is dan ook een belangrijk voordeel van deze materiaalsoort. Het hout vergaat niet, wat maakt dat de kwaliteit bewaard blijft. Zeker als je een kwalitatieve houten boom uitkiest, blijft deze in vorm. Waar bij een kunstboom bijvoorbeeld de takken na verloop van tijd slap gaan hangen, heb je hier bij een houten exemplaar geen last van. Ideaal dus als je het liefst zo min mogelijk spullen wilt weggooien. Hier hoef je je met de boom van hout geen zorgen meer om te maken. 

Een ecologische kerstboom in huis

Vind je het belangrijk om duurzame keuzes te maken in je interieur? Ook dan zit je goed met dit type boom. Allereerst natuurlijk omdat je niet elk jaar een boom de deur uit hoeft te doen, zoals we hierboven al benoemden. Dit maakt dat je een ecologisch verantwoorde boom neerzet in de woonkamer. Je draagt namelijk niet meer bij aan het vervuilende aspect van kerstbomen die slechts een enkel seizoen meegaan. Zo denk je direct aan de toekomst! Let tevens op de materiaalsoort van de kerstboom: met duurzaam gekapt hout breng je het milieu geen verdere schade toe.

Kostenbesparing met een kerstboom van hout

Op de langere termijn bespaar je flink wat kosten met de kerstboom van hout. Je hoeft ‘m namelijk maar één keer aan te schaffen, waarna je er lang plezier van hebt. Als je ieder jaar een nieuwe kerstboom met dennennaalden zou kopen, om ‘m in januari weer weg te doen, ben je na enkele jaren al meer kwijt aan de boom. Met name als je een grote kerstboom in huis hebt staan, kun je op die manier je winst uittellen door voor een ontwerp van hout te kiezen. Mooi meegenomen natuurlijk. 

Veel opties voor de decoratie

Vind je het ook zo leuk om de kerstboom te decoreren? Het is elk jaar weer een mooi ritueel om hiermee aan de slag te gaan. De kerstboom van hout kun je gewoon decoreren, net zoals je bij een klassieke boom zou doen. Hang er bijvoorbeeld lampjes in, of een kerstslinger. Zo krijgt de boom een nog huiselijkere uitstraling. Hang een lichtsnoer aan de houten latjes, of wikkel ‘m juist om de onderkant van de boom. Leg onderaan de boom ook de kerstcadeaus neer in leuk pakpapier, voor een nog sfeervoller geheel. Je hoeft niet bang te zijn dat er dennennaalden op de cadeaus vallen, wat meteen een extra praktisch voordeel is.

Door touwtjes aan kerstballen te bevestigen, kun je deze ook gewoon in de houten boom hangen. Wat een gezelligheid in huis! Bepaal welke vorm van decoratie er het best bij jouw woonstijl past. Van uitbundige versieringen in de hout kerstboom tot juist een minimalistische aanpak. Het is tof om de boom zo volledig naar wens te stylen!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide