692
Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie op te wekken. Duurzaam in de zin van milieuvriendelijk én omdat zonnepanelen lang mee gaan. Zo ben je goed bezig voor het milieu én je portemonnee. Denk jij erover om zonnepanelen aan te schaffen? Dan ben je vast benieuwd of jouw dak geschikt is voor deze bijzondere uitvinding!

 

Schuine en platte daken

Zowel schuine als platte daken kunnen dienen als basis voor zonnepanelen. Schuine daken met een hellingshoek van 20 tot 50 graden zijn ideaal: op deze manier zijn de panelen perfect naar de zon gedraaid. Toch zijn ook platte daken geschikt. Dan worden de zonnepanelen gekanteld geplaatst om alsnog voldoende zonlicht te ontvangen!

Oriëntatie van het dak

Een hele belangrijke factor in het effectief opwekken van stroom met zonnepanelen is de oriëntatie van je dak. Een schuin dak op het zuiden levert je de meeste energie op. Maar ook daken op het oosten of westen zijn geschikt. Platte daken hebben vaak als voordeel dat de zonnepanelen zo geplaatst kunnen worden dat ze naar het zuiden gericht zijn en dus de meeste zonnestralen vangen.

Voldoende ruimte op het dak

Een ander punt van aandacht is de hoeveelheid ruimte op je dak. Hoeveel ruimte je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je wil plaatsen. Laat je daarvoor deskundig adviseren: elk huishouden heeft immers een uniek verbruik van energie. Maar een gemiddeld gezin heeft een oppervlakte van zo’n 20 m2 nodig om aan een verbruik van ongeveer 3.500 kWh per jaar te voldoen. Op de plaats van een dakraam, dakkapel of schoorsteen kun je geen zonnepaneel leggen. Maar je kunt ze wel om de obstakels heen leiden. Hoeveel ruimte biedt jouw dak?

Draagvermogen dak

Gelukkig zijn de meeste daken geschikt voor zonnepanelen. Maar ze moeten wel een flink gewicht kunnen dragen; en ook de installatie van de panelen is bij sommige daken eenvoudiger dan bij andere. Een schuin pannendak, een stalen dak, een PVC dak en een golfplatendak vormen geen probleem. Maar glazen daken zijn een ander verhaal. Ook rieten daken zijn niet altijd sterk genoeg. Ronde daken maken installatie erg ingewikkeld. Twijfel jij of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Laat je dan adviseren door een expert, zodat je zeker weet wat de mogelijkheden zijn.

Schaduw

Stap eens naar buiten op het moment dat jouw dak in het zonnetje staat; zijn er objecten in de omgeving die voor schaduw zorgen? Zoals een flatgebouw, een hoge boom of de dakkapel van de buren? Dan is die schaduwplek niet de ideale plek voor een zonnepaneel. Een kort moment van schaduw heeft natuurlijk minder effect dan wanneer jouw schuine dak op het zuiden de hele dag in de schaduw van die flat staat.

Gelukkig zijn zonnepanelen, dankzij de huidige technologieën, voor veel woonsituaties geschikt. Omdat zonnepanelen zo lang mee gaan haal je de investering er vele malen uit. Dat geldt ook voor de energie die nodig is om een zonnepaneel te produceren. Denk jij al na over deze duurzame stap?

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners