3369
Woontrends 2023: Layered Spaces
Gepubliceerd: 05-07-2022 Laatste update: 02-01-2023

We wonen steeds kleiner, terwijl we tegelijkertijd meer functies in ons huis willen verenigen. Er ontstaat daardoor een bepaalde gelaagdheid, met multifunctionele meubels. Door te spelen met kleuren en design creëren we kleurvlakken op vloer en wanden, die een ruimtelijke ervaring geven. Deze lijkt overeen te komen met de ruimtelijke ervaring die we op het internet gaan beleven: de metaverse*. Lees alles over woontrends 2023: Layered Spaces

Layered Spaces in het interieur

layered-spaces-007_kopiëren.jpg

Met kamerschermen en multifunctionele meubels worden ruimten handig omgevormd, zodat er bijvoorbeeld een werkruimte ontstaat. Zo creëren we een soort gelaagdheid in de woning, nog extra benadrukt door wand- en vloerdecoratie in de vorm van vlakken. Deze grijpen in elkaar of zijn over elkaar aangebracht. Door te spelen met effecten krijg je het gevoel dat er meer ruimte is dan alleen het fysieke oppervlak. Kleurcontrasten versterken dit ruimtelijke effect. Bloemen en planten komen we tegen op onverwachte plekken, zoals op het toilet. Boeketten zijn gelaagd gearrangeerd en ook planten moet je makkelijk kunnen ‘opstapelen’ of verplaatsen.

Layered Spaces in de buitenruimte

Ook in de tuin zien we ruimtelijkheid. Er zijn veel verschillende hoekjes en binnen- en buitenruimten lijken meer in elkaar te schuiven. Zo kunnen we een sterk beplante binnenruimte ook als tuin ervaren, zeker in kantoorpanden. Met beplanting gebruiken we de bestaande ruimte optimaal: we zien planten op dakterrassen en op daken van huizen, schuren en op veranda’s. Schuttingen en hagen zorgen voor een coulisse-achtig effect. Volle borders maken plaats voor meer transparante beplanting, waarbij ook kleurcontrast een belangrijke rol speelt. Ook dit beïnvloedt de ruimtelijkheid.

layered-spaces-009_kopiëren.jpg

Productingrediënten van de trend

De vormen binnen Layered Spaces zijn redelijk basic, zoals de rechthoek en cirkel. Veel meubels hebben afgeronde vormen. Materialen die in contrast toegepast zijn zorgen voor een extra dimensie van het product of de ruimte. Ook verbindingen van materialen zien we veel terug. De gebruikte dessins bestaan vaak uit vlakken die elkaar overlappen of doorsnijden. Meestal gebeurt dit in een rechte lijn en soms in een diagonale lijn. Hierdoor ontstaan onverwachte vormen en vlakverdelingen.

Kleurenpalet Layered Spaces

kleurenpalet-layered_kopiëren.jpg

Het zal niet verbazen dat contrast ook in de kleurkaart terugkomt. We herkennen warm/koud, licht/donker en fel/pastel. Door kleuren te gebruiken die naar je toe komen of juist de afstand vergroten, zorg je voor het ruimtelijke effect dat centraal staat in deze trend.

Kernwaarden van deze trend

Kernwaarden van deze trend zijn: gelaagdheid, diepte, multifunctioneel, ruimtelijk, inklapbaar-uitklapbaar, ruimtebesparend, vindingrijk, kleurperspectief en coulisse-perspectief: het achter elkaar plaatsen van objecten of wanden waardoor de ruimte groter lijkt.

*: De metaverse is de volgende versie van het internet. Best lastig om goed uit te leggen, maar zie het als een virtuele wereld waarin je je als avatar beweegt. Net als in games dus. Alleen gaat het verder. Ook virtual reality (VR) en augmented reality (AR) krijgen een plek, waardoor je interactief kunt bewegen in de metaverse.

Lees ook alles over de andere 3 groenbranche woontrends 2023


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide