796
5 tips voor snoeien in de winter
Gepubliceerd: 05-12-2022 Laatste update: 01-07-2023

De winterperiode breekt aan. Een periode waarin veel mensen denken dat ze niets meer in de tuin kunnen doen. Niets is minder waar. Door de warmere temperaturen zijn er nog voldoende tuinklussen in de winter. Zo kan je bijvoorbeeld ook nog bomen snoeien. Wel zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Wij geven je in dit artikel een aantal handige tips zodat je ook in de wintermaanden kan gaan snoeien.

Tip 1: Weet wat je wel en niet kan snoeien

Veel bomen kunnen gewoon in de wintermaanden nog gesnoeid worden. Toch zijn er een aantal bomen waar je beter af kan blijven. Deze bomen gaan namelijk bloeden wanneer ze in de wintermaanden worden gesnoeid. De volgende bomen kan je beter gerust laten in de wintermaanden:

  • Esdoorn en berk
  • Notenbomen
  • Beukenhaag

Andere bomen moeten juist terug gesnoeid worden in de wintermaanden. Denk hierbij aan bomen met vruchten die pitten hebben, deze snoei je het beste tussen januari en maart. Bomen met steenvruchten laat je liever gerust. Deze kunnen het beste in de zomer, na de bloei, gekort worden.

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Tip 2: Snoei op een niet te koude dag

De winters zijn een stuk milder geworden. De temperaturen zijn vaker boven 0 dan er onder. Dit zorgt er voor dat er op veel dagen wel in de tuin gewerkt kan worden. Snoei op een droge, niet al te koude dag. Let er ook altijd op dat wanneer je met snoeigereedschap bezig bent geweest, het de ten minste drie dagen daarna niet zal gaan vriezen. De wonen welke de bomen en struiken krijgen van het snoeien moeten eerst geheeld zijn. Pas daarna kunnen ze tegen vrieskou.

Tip 3: Knip takken op de juiste manier af

Het is belangrijk om eerst altijd de dode takken uit de boom te knippen. Daarna knip je de takken weg met een hoogsnoeier of takkenschaar. Kies het juiste snoeigereedschap, zo voorkom je dat je planten en bomen onnodig beschadigd. Snoeischaren komen met twee verschillende koppen, zo is er een bypass model welke nauwkeurig snoeit. Daarnaast zijn er ook modellen met een aambeeld, deze zijn geschikt voor de dikkere takken.

Knip de takken altijd zo schuin mogelijk af. Zo kan, als het heeft geregend, het water goed weglopen.

Tip 4: Houd je snoeidoel in gedachten

De reden waarom je snoeit is belangrijk. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je bomen en struiken wil snoeien, namelijk:

  • Het uiterlijk van de boom;
  • De veiligheid rondom de boom;
  • Het welzijn van de boom.

Wanneer je de boom wil snoeien omdat het uiterlijk niet meer naar wens is, is het handig om te werken met lintjes. Doe om de takken welke je weg wil snoeien lintjes. Wil je de kroon aanpassen, dan pas je uiteindelijk ook het hele uiterlijk van de boom aan.

Is rondom de boom in het geding? Dan zijn er vaak takken die te ver oversteken of juist te zwaar zijn. Er bestaat een kans dat deze spontaan afbreken. Ook kan het zijn dat er takken van de boom al zijn gescheurd. Deze moeten ook zo snel mogelijk worden verwijderd.

Heeft je boom een aantal kale takken en staan anderen nog in bloei? Dan weet je dat de boom te maken heeft met gezondheidsproblemen. Deze kale, zieke takken moeten verwijderd worden om je boom weer gezond te krijgen.

Tip 5: Laat je goed adviseren over de gereedschappen

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt ook zeker voor de snoeigereedschappen. Laat je van te voren dan ook altijd goed informeren. Dat kan bijvoorbeeld bij de Boer Drachten. Hier worden snoeigereedschappen verkocht van verschillende merken. Voor elke tuin en tuinklus vind je passende heggenscharen, grasscharen en meer. Hoogwaardig snoeigereedschap is gemaakt van betere materialen. Niet alleen gaan de producten langer mee, ook hebben ze meer comfort waardoor ze lekkerder in de hand liggen.

Lees ook

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids