546
Tips om een schoorsteenbrand te voorkomen
Gepubliceerd: 31-03-2023

Een schoorsteenbrand of schouwbrand kan niet alleen voor veel schade zorgen, maar kan ook levensgevaarlijk zijn. Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om het risico op een schoorsteenbrand te beperken.

In dit artikel bespreken we hoe een schoorsteenbrand ontstaat en geven we je waardevolle tips om je woning en je gezin te beschermen. Weet echter dat een schoorsteenbrand altijd kan ontstaan. Daarom is een goede woningverzekering of brandverzekering aan te raden.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand ontstaat wanneer er een ophoping van brandbare materialen, zoals roet en creosoot, in je schoorsteen zit. Wanneer deze materialen ontbranden, kan dit leiden tot een hevige brand in de schoorsteen. Een slecht onderhouden of verstopte schoorsteen, onjuist stoken en het gebruik van ongeschikt brandhout zijn enkele factoren die bijdragen aan de ophoping van deze brandbare stoffen.

Inpage_banner_Wonenonline_2023_1.png

Tip 1: Regelmatig schoorsteenvegen

Het is essentieel om je schoorsteen minimaal één keer per jaar te (laten) vegen door een erkende schoorsteenveger. Zo worden roet en andere brandbare resten verwijderd, waardoor het risico op een schoorsteenbrand aanzienlijk vermindert. Sommige schoorsteenvegers voeren meteen ook een inspectie uit. Men controleert dan de staat van de schoorsteen, van het rookkanaal en van de kachelaansluiting.

Tip 2: Stook verantwoord

Verantwoord stoken helpt om de ophoping van roet en creosoot te beperken. Gebruik droog en onbehandeld hout en vermijd het verbranden van geverfd of geïmpregneerd hout, papier en karton. Goed gedroogd hout heeft een vochtpercentage van minder dan twintig procent. Dit kan je eenvoudig meten met behulp van een houtvochtmeter. Stook ook niet te lang met een te laag vuur, want dit kan leiden tot onvolledige verbranding en roetvorming. De Zwitserse stookmethode wordt steeds vaker door de brandweer aangeraden. Dit is een methode waarbij de kachel van boven naar onder wordt aangestoken, waardoor je minder rookoverlast hebt en meteen een goede verbranding bekomt. Dit is een veilige manier van stoken.

Tip 3: Installeer een rook- en koolmonoxidemelder

Het installeren van rook- en koolmonoxidemelders is een enorm goed idee. Het kan je tijdig waarschuwen bij brand of een te hoge concentratie koolmonoxide. Plaats de melders op strategische plaatsen in je woning, maar niet vlak boven een open haard of een houtkachel. Rook van de normale verbranding kan dan in een ongewenst alarm resulteren. Zorg er ook voor dat je kan ingrijpen bij brand. Een kleine brandblusser in huis hebben, is altijd een goed idee.

Tip 4: Controleer de schoorsteenkap

Een schoorsteenkap voorkomt dat ongewenste indringers, zoals vallende bladen of vogels, het rookkanaal belemmeren. Controleer regelmatig of de schoorsteenkap nog goed functioneert en of er geen vogelnesten of andere blokkades zijn. Vervang een beschadigde of versleten schoorsteenkap tijdig.

Tip 5: Sluit een goede woonverzekering of brandverzekering af

Hoewel een woonverzekering of brandverzekering een schoorsteenbrand niet kan voorkomen, helpt het wel om de financiële gevolgen van deze ongelukkige gebeurtenis te beperken. Een goede verzekering dekt schade aan je woning en inboedel als gevolg van brand, rook en bluswater. Neem de polisvoorwaarden zorgvuldig door en zorg ervoor dat je voldoende verzekerd bent voor het geval er toch een schoorsteenbrand ontstaat. Vergelijk verschillende verzekeraars op dekking en prijs om de beste keuze te maken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide