2605
Schoonmaken met zout, handige tips en weetjes
Gepubliceerd: 21-01-2021 Laatste update: 15-05-2021

Schoonmaken is een klusje dat nu eenmaal regelmatig terugkomt. Vandaag de dag zijn daar allerlei chemische middeltjes voor, maar die zijn niet zo goed voor het milieu. Een natuurlijk schoonmaakmiddel is dan ook een betere optie. Wist je dat je met zout heel veel kunt bereiken? In dit artikel geven we je handige tips voor schoonmaken met zout.

Schoonmaken met zout, onze tips

Wat kun je allemaal schoonmaken met zout? Je zal er versteld van staan als je wist hoeveel zaken gereinigd kunnen worden met zout. Hieronder vind je een handig lijstje.

  • Snijplanken en slagersblokken. Een combinatie van citroen en zout werkt ideaal om dit goed te reinigen.
  • Een liter water en 4 eetlepels zout en je bent meteen verlost van die vervelende zweetvlekken in kleding!
  • Kalk en roestplekken. Ook hiervoor geldt dat de combinatie van citroen en zout perfect is.
  • Kalk kun je verwijderen met kalk en citroen, maar in leidingen gaat het nog gemakkelijker. Doe wat zout in de wasbak en laat vervolgens de hete kraan even stromen.
  • Wijnvlekken en vlekken door andere dranken. Strooi er meteen zout op, eventueel in combinatie met azijn, laat dit goed intrekken en drogen. Zuig het daarna op met de stofzuiger.
  • Kringen op de tafel. Zijn er kringen achtergebleven van bekers of glazen? Met een natuurlijke olie en zout kun je deze eenvoudig verwijderen.
  • Zitten er schimmelvlekken in je kleding, gebruik dan evenveel zout als citroensap en wrijf de vlekken hiermee in. Daarna kun je het goed uitwassen en zijn de vlekken verdwenen.
  • Zilver kun je uitstekend reinigen met zout. Denk bijvoorbeeld aan een zilveren bestek. Doe wat water in een pan met zout en bakpoeder, leg je bestek erin en breng het water aan de kook. Na 5 minuten kun je de pan van het vuur halen en je bestek laten afkoelen. Het glanst weer prachtig!
  • Je hoeft niet altijd schoonmaakazijn te gebruiken om je koffiezetapparaat schoon te maken. Zout met water werkt ook prima!
  • Aangebakken voedsel of vette pannen. Is een pan erg aangekoekt of vet? Strooi er dan een beetje zout over. Laat dit intrekken en je zal merken dat je het daarna veel makkelijker schoon kunt maken.

Handige weetjes over schoonmaken met zout

Bij schoonmaken met zout raadt men vaak aan om dit in combinatie met citroen te gebruiken. Heb je die niet in huis, dan kun je ook grapefruit nemen. Wist je dat een ei dat gevallen is veel minder plakt als je er wat zout over strooit?

Leuk weetje: zout is ook ideaal bij een gevalletje ‘vlam in de pan’. Ontstaan er vlammen, dan is water geen goed idee. Tenslotte zit er ook olie in de pan. Zout is dus dé oplossing.

Met zout krijg je schoon

- kalk- en roestplekken
- wijnvlekken
- snijplanken
- koper of zilver

Wist je dat je zout ook kunt gebruiken

- als je een ei hebt laten vallen? Met een beetje zout eroverheen is het gelijk minder plakkerig.
- voor het schoonmaken van je koffieapparaat

Gebruik zout absoluut niet voor

- onkruid verwijderen

Nog meer lezen over schoonmaken?

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Heb jij je ooit afgevraagd hoe je huis moeiteloos schoon en stralend kunt houden? Onze schoonmaakguide van maar liefst 84 pagina's onthult alle geheimen die je nodig hebt. Van praktische tips en handige hacks tot gedetailleerde stappenplannen, je vindt hier werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken.

Wil jij deze must-have gids ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en binnen 15 minuten heb je de schoonmaakguide in je mailbox.

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide