4971
Natuurlijk schoonmaken met soda
Gepubliceerd: 21-01-2021 Laatste update: 13-07-2023

In het kader van ‘verbeter het milieu, begin bij jezelf’ is het goed om eens te kijken naar natuurlijke middeltjes om mee schoon te maken. Een daarvan is soda, een lowbudget product dat nog effectief werkt ook! Het is eigenlijk raar dat we dit schoonmaakmiddel een beetje vergeten zijn, want vroeger was het heel gewoon. Dus wat kun je allemaal schoonmaken met soda?

Wat is soda?

Voordat we in de veelzijdigheid van schoonmaken met soda duiken, is het essentieel om eerst te begrijpen wat soda precies is. Soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout, is een wit poeder dat een breed scala aan huishoudelijke toepassingen heeft, van bakken tot schoonmaken.

Waarom is soda goed voor schoonmaken?

Soda is een uitstekend schoonmaakmiddel om verschillende redenen. Ten eerste is het een milde alkali, wat betekent dat het vuil en vet kan oplossen in water. Dit maakt soda een krachtig ontvettend middel. Bovendien is soda ook een zacht schuurmiddel, waardoor het oppervlakkige vlekken kan verwijderen zonder schade toe te brengen aan het onderliggende materiaal.

Het milieuvriendelijke karakter van soda is een andere aantrekkelijke factor. Het is een natuurlijk product dat biologisch afbreekbaar is en geen agressieve chemicaliën bevat, zoals veel commerciële schoonmaakmiddelen. Het gebruik van soda is dus een veilige en duurzame keuze voor jou en het milieu.

Waar kun je soda voor gebruiken?

Er zijn oneindig veel mogelijkheden als het gaat om schoonmaken met soda. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn:

Het ontvetten van oppervlakken

Met zijn ontvettende eigenschappen is soda perfect voor het schoonmaken van vette oppervlakken, zoals fornuizen en aanrechtbladen.

Het verwijderen van badkamervlekken

Soda is uiterst effectief in het verwijderen van zeepresten en hardnekkige vlekken in badkamers. Het kan worden gebruikt om tegels, voegen, wastafels en zelfs douchekoppen te reinigen.

Het reinigen van witgoed

Soda kan helpen bij het verwijderen van vieze geuren en het schoonmaken van witgoed, zoals wasmachines en vaatwassers.

Hoe gebruik je soda voor schoonmaken?

Het gebruik van soda voor schoonmaken is vrij eenvoudig. Voor de meeste schoonmaakklussen maak je een pasta van drie delen soda op één deel water. Breng deze pasta aan op het oppervlak dat je wilt schoonmaken, laat het even inwerken en schrob daarna het oppervlak schoon.

In gevallen waar een pasta te dik zou zijn, zoals het reinigen van witgoed, kun je soda in water oplossen. Gebruik ongeveer een halve kop soda op een liter water voor de beste resultaten.

Waarvoor mag je soda niet gebruiken?

Hoewel soda veelzijdig en effectief is, zijn er enkele oppervlakken en materialen die je moet vermijden bij het schoonmaken met soda. Soda is bijvoorbeeld niet geschikt voor aluminium, antiek of wasachtige oppervlakken, omdat het deze kan beschadigen. Ook mag je soda niet gebruiken voor het reinigen van marmer en andere poreuze steensoorten, omdat het de steen kan eroderen.

Praktische tips voor het schoonmaken met soda

Hier zijn enkele praktische tips voor het schoonmaken met soda:

  1. Gebruik soda om snijplanken te reinigen: Strooi wat soda op een vochtige snijplank, schrob het in en spoel het vervolgens af. Soda is een veilige manier om snijplanken schoon en geurvrij te houden.

  2. Gebruik soda om muffe geuren te verwijderen: Plaats een open bakje met soda in je koelkast om ongewenste geuren te absorberen.

  3. Gebruik soda niet zonder handschoenen: Zeker wanneer je snel huiduitslag hebt is het raadzaam om handschoenen te gebruiken

Leuke weetjes over soda

Afgezien van het feit dat soda een uitstekend schoonmaakmiddel is, zijn er nog enkele andere interessante toepassingen voor dit veelzijdige product.

  • Soda als brandblusser: Soda kan kleine vet- en elektrische branden blussen. Het geeft bij verhitting koolstofdioxide af, wat de zuurstof verdringt die het vuur nodig heeft om te branden.

  • Soda voor tuinieren: Soda kan ook nuttig zijn in de tuin. Het kan schimmels bestrijden en ongedierte zoals slakken en insecten op afstand houden.

  • Soda voor schoenen: Soda is heel handig om zweetlucht uit schoenen te krijgen

  • Soda voor bierglazen: Wil je niet dat je biertje doodslaat? Maak je glas dan schoon met soda

Het is ongelofelijk hoe een eenvoudig product als soda zo'n grote rol kan spelen in ons dagelijks leven. Van het reinigen van oppervlakken tot het ontgeuren van ruimtes en zelfs het helpen in de tuin - de mogelijkheden van schoonmaken met soda zijn werkelijk eindeloos. Denk de volgende keer dat je een schoonmaakuitdaging tegenkomt aan soda, en je zult versteld staan van de resultaten.

Nog één ding … Soda is niet hetzelfde als baking soda, een ander natuurlijk middel dat je prima in kunt zetten voor diverse schoonmaakklussen.

Nog meer lezen over schoonmaken?