3003
Schoonmaakmiddelen mengen: oppassen geblazen!
Gepubliceerd: 21-01-2021 Laatste update: 15-05-2021

Schoonmaakmiddelen, we kunnen eigenlijk niet zonder, maar het gezegde ‘hoe meer, hoe beter’ gaat hier beslist niet op. Buiten het feit om dat veel schoonmaakmiddelen niet goed zijn voor het milieu, kan het ook nog eens gevaarlijke situaties opleveren als je schoonmaakmiddelen door elkaar gebruikt. Schoonmaakmiddelen mengen is echt iets om voor op te passen.

 

Schoonmaakmiddelen mengen, wat mag?

Soms zien we op tegen een bepaalde schoonmaakklus en gebruiken we maar liever een extra schoonmaakmiddel om iets snel en effectief schoon te maken. Dat is lang niet altijd een goed idee, maar wat mag dan wel? Allereerst één vuistregel. Schoonmaakmiddelen mag je altijd mengen met water. Dit is niet gevaarlijk en zorgt eigenlijk alleen voor verdunning. Beter voor het milieu, maar vaak ook voor je huid. Dit was meteen de enige combinatie die je altijd mag maken. Andere combinaties kunnen gevaarlijk zijn.

Schoonmaakmiddelen mengen, wat mag niet?

Er zijn een aantal schoonmaakmiddelen die je beslist niet met elkaar mag mengen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer er niet voldoende zuurstof in een ruimte is, zou je er zelfs bewusteloos van kunnen raken. Een aantal combinaties die je nooit mag maken:

  • Toiletreiniger en chloor. Dit is een fout die al door veel mensen gemaakt is. De combinatie van toiletreiniger en chloor levert een dusdanig giftig gas op dat je hier het bewustzijn door kunt verliezen.
  • Bleekmiddel en azijn. Dit zorgt ervoor dat er een giftig chloorgas ontstaat, waardoor je brandwonden kunt oplopen. Ook kan het de ogen en luchtwegen irriteren.
  • Azijn en zuiveringszout, zeep of baking soda. Deze middelen heffen elkaar op, je hebt er dus niets meer aan.
  • Bleekmiddel en ammoniak. Deze combinatie zorgt eveneens voor giftige gassen die je liever niet in huis wilt hebben.
  • Bleekmiddel en alcohol. Wist je dat je met deze combinatie chloroform maakt? Je kent dit middeltje vast wel uit films: het wordt gebruikt om iemand buiten bewustzijn te krijgen, bijvoorbeeld voor een heftige operatie in vroeger tijden. Je bent niet zomaar van de wereld, maar je kunt er fikse hoofdpijn van krijgen.
  • Waterstofperoxide en azijn. Deze middeltjes zijn prima te gebruiken, maar niet tegelijkertijd. Dit kan een bijtend zuur opleveren wat slecht is voor je huid, ogen, neus, keel en longen.

Nog even op een rij

Dat schoonmaakmiddelen mengen geen goed idee is, zal je inmiddels wel duidelijk zijn. Mengen met water mag altijd, maar de bovenstaande combinaties kunnen dus gevaarlijk zijn. Als je je aan onderstaande regels houdt, gaat alles goed:

  • Meng geen schoonmaakmiddelen waarbij bleekmiddel gebruikt is.
  • Ga geen schoonmaakmiddelen met zuren mengen, zoals azijn.
  • Gebruik nooit dezelfde schoonmaakmiddelen van diverse merken door elkaar.
  • Wees voorzichtig met ammoniak en meng dit niet met andere middeltjes.

Nog meer lezen over schoonmaken?

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Nieuw: de gratis Wonenonline.nl schoonmaakguide. 84 pagina's met werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken. Hebben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Schoonmaakguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide