2966
Je nieuwe favoriete huishoudhulp: de robotstofzuiger
Gepubliceerd: 15-09-2020 Laatste update: 07-05-2022

Steeds meer mensen kiezen voor een robotstofzuiger en dat is helemaal te begrijpen. In dit artikel zetten we de belangrijkste info over deze handige huishoudhulp op een rij!

Wat zijn de voordelen van een robotstofzuiger?

Laten we beginnen met waarom een robotstofzuiger zo handig is. Een robotstofzuiger…

  • bespaart je tijd en moeite omdat je veel minder vaak zelf hoeft te stofzuigen.
  • zet je gemakkelijk aan als je de deur uit gaat of gaat slapen. Vervolgens kom je thuis of word je wakker met een schone vloer.
  • past gemakkelijk onder meubels zodat het hier ook schoon wordt. Veel robotstofzuigers zijn namelijk een stuk platter dan de reguliere stofzuiger.
  • is licht en gemakkelijk te verplaatsen. Ook is hij draadloos. Dus geen gesjouw meer met een zware stofzuiger en geen gedoe meer met de stekker van stopcontact wisselen.

Welke soorten robotstofzuigers zijn er?

Er zijn grote verschillen tussen robotstofzuigers. Je hebt simpele modellen voor een zacht prijsje, maar ook modellen die een 3D kaart maken van je huis en die je bedient met je telefoon. In het kort zijn dit de belangrijkste soorten waar je uit kan kiezen:

1: Basismodel

Een basismodel dat alleen stofzuigt en een willekeurige route door je huis neemt. Deze zijn het goedkoopste en als je niet veel eisen hebt zijn ze prima. Houd er wel rekening mee dat die willekeurige route ervoor kan zorgen dat hij per ongeluk je keuken drie keer stofzuigt voordat hij de woonkamer helemaal heeft gedaan.

2: Smart robotstofzuiger

Een smart robotstofzuiger verbind je met je telefoon. Via je telefoon kan je hem instellen en aansturen. Je kan bijvoorbeeld verschillende schoonmaakschema’s inplannen. De stofzuiger maakt ook een kaart van je huis, zodat hij een systematische route volgt. Zo voorkom je dat er stukjes overgeslagen worden, terwijl andere stukken meerdere keren worden gestofzuigd. Deze modellen hebben dus extra voordelen, maar zijn wel wat duurder.

3: Robotstofzuiger voor dierenharen

Een robotstofzuiger voor dierenharen is echt een must als je dieren hebt rondlopen. De borstel zorgt ervoor dat de haren goed opgezogen worden en dat ze niet gaan klitten of de zuigmond blokkeren.

4: Model met dweilfunctie

Wil je nog meer gemak? Ga dan voor een robotstofzuiger met dweilfunctie. Nog meer tijd over voor leukere dingen! Je hebt hierbij de keuze uit een model met:

  • Droge microvezeldoek. Deze doek veegt het fijne stof goed op.
  • Een doek die je zelf nat maakt.
  • Een waterreservoir dat de dweil tijdens de route blijft bevochtigen.

5: Met HEPA-filter

Als je last hebt van allergieën, kan je het beste kiezen voor een robotstofzuiger met HEPA-filter. Deze filter zorgt ervoor dat er zo min mogelijk stofdeeltjes en allergenen uitgeblazen worden. Bij allergieën is een model met dweilfunctie ook zeker aan te raden, omdat deze je vloeren het beste stofvrij maakt.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger rijdt door huis, willekeurig of systematisch. Aan de onderkant zit een zuigmond die stof en viezigheid opzuigt. Daarnaast heeft de stofzuiger ronddraaiende (zij)borsteltjes, die helpen om het vuil naar de mond te brengen. De zijborstels helpen ook om het bereik van de stofzuiger extra groot te maken.

Voor welke vloeren zijn ze geschikt?

Voor iedere vloer is een geschikte robotstofzuiger te vinden. Alle modellen zijn geschikt voor harde en gladde vloeren. Heb je tapijt of vloerkleden? Dan kan je niet zomaar ieder model kiezen. Zeker als ze hoogpolig zijn. Check dan bij de specificaties welke robotstofzuiger hier geschikt voor is.

Kan je normale stofzuiger de deur uit?

Een robotstofzuiger heeft grote voordelen, maar het kan de normale stofzuiger niet 100% vervangen. Hoe vaak je zelf nog moet stofzuigen, hangt af van hoe goed je robotstofzuiger is. Sommige dingen zal je in ieder geval zelf moeten blijven doen. Denk bijvoorbeeld aan de trap, de vensterbanken en de plinten.

Lees ook: 

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Nieuw: de gratis Wonenonline.nl schoonmaakguide. 84 pagina's met werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken. Hebben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Schoonmaakguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide