1411
Een fris interieur met een grondige najaarsschoonmaak
Gepubliceerd: 19-10-2021

Het najaar is begonnen en dat betekent dat we weer vaker binnen zijn. Gelukkig hoeft dat helemaal niet erg te zijn als het in huis knus, opgeruimd en schoon is. Dat gaat (helaas) niet vanzelf, maar bereik je met een grondige najaarsschoonmaak.

Waar moet je beginnen?

Bij de oplopende temperaturen in de zomer is de kans groot dat je lekker naar buiten bent gegaan en dat er wat klusjes in huis zijn blijven liggen. En zeg nu zelf: als je zo vaak buiten bent, is een opgeruimd huis ook wat minder belangrijk, toch? Nu je weer wat vaker binnen bent, is het natuurlijk wel heerlijk als je huis (weer) helemaal op orde is, maar waar begin je? Gebruik voor meer houvast de onderstaandeto do-lijst:

  • Begin de najaarsschoonmaak door alle rondslingerende spullen op hun plaats te leggen;
  • Stofzuig alle hoekjes en gaatjes. Vergeet ook de spinnenwebben op muren en plafond niet!
  • Dweil alle vloeren;
  • Geef de keuken een grondige beurt;
  • Maak de badkamer en het toilet goed schoon;
  • Ruim de kasten op, vergeet ook de kledingkasten niet na te lopen;
  • Loop de voorraadkasten na;
  • Zet mooie (herfst)decoratie neer voor extra sfeer.

Pak het extra grondig aan

Waarschijnlijk heb je qua huishouden niet helemaal stil gezeten in de zomer en heb je een aantal punten van de bovenstaande to-do-lijst, zoals het schoonmaken van het toilet, soms of regelmatig uitgevoerd. Bij een effectieve najaarsschoonmaak pak je deze klussen extra goed aan. Maak bijvoorbeeld niet alleen de toiletpot schoon, maar neem ook alle muren met een doekje af voor een extra fris resultaat.

inspiratiebrochures1.png

Een schone keuken voor meer kookplezier

In de zomer is het tijd voor snelle salades, terwijl je in het najaar en de winter juist weer wat vaker in de keuken staat. Een schone keuken betekent meestal dat je met (nog) meer plezier staat te kokkerellen. Maak de keukenkastjes eens grondig schoon met een sopje en sla ook het ontkalken van het koffiezetapparaat en de waterkoker niet over. Kalkrestjes in je water zijn niet slecht voor je gezondheid, maar die heerlijke, kruidige kopjes najaarsthee zien er toch wat smakelijker uit zonder kleine kalkdeeltjes in de thee.

Vergeet ook de garage of schuur niet

Wil je het echt grondig aanpakken? Maak dan niet alleen de beneden- en bovenverdieping goed schoon, maar pak ook de garage of schuur aan. Kijk of er spullen zijn die naar de kringloop kunnen of dat je de ruimte qua spullen beter kunt indelen. Een klus die ook goed bij het opruimen van de schuur of garage past, is het uitzoeken van de gereedschapskist. Zoek het gereedschap uit en controleer of het kapot is of dat er roest op zit. Gereedschap met roest hoef je niet meteen weg te gooien, want je kunt roest van gereedschap verwijderen met professionele roestverwijderaars of huis-tuin-en-keuken-middeltjes.

Ook de tuin vraagt om een onderhoudsbeurt

Nu het najaar echt begonnen is, is de kans groot dat je je een stuk minder in de tuin bent. Daarom is het dan ook nu de tijd om planten die te groot zijn geworden te verhuizen en uitgebloeide planten te snoeien. Hou je tuinmeubelen langer mooi door ze schoon te maken en op te bergen onder een tuinmeubelhoes of door ze in de garage te zetten. Geef ook de barbecue een (laatste) grondige schoonmaakbeurt voordat je deze opbergt onder een barbecue hoes. Wil je weten hoe je je barbecue het beste kunt schoonmaken? Lees dan dit artikel met handige tips.

Voordelen van een fris en opgeruimd huis

Met de bovenstaande tips en to-do-lijst krijg je extra handvatten om een grondige najaarsschoonmaak uit te voeren. Geen zin om te beginnen? Bedenk je dan dat een opgeruimd en schoon huis niet alleen goed is voor je mentale gezondheid, maar ook meteen een verborgen work-out is! Lijkt het je bovendien niet heerlijk om je niet meer te verontschuldigen voor de rommel als je bezoek krijgt?

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide