4235
tips om vlekken te verwijderen

Eindelijk ben je in je nieuwe huisje getrokken. Je bent klaar met opknappen, al je hagelnieuwe meubels zijn gearriveerd, en dus is het tijd voor een housewarming party! Iedereen is er, het is stik gezellig, en dan gebeurt het... er gaat een glas rode wijn over je nieuwe bank. Damn! Daar zit je dan, met een enorme vlek. Hier tips om de meest voorkomende vlekken na een feestje uit je meubilair (en kleding) te verwijderen.

Rode wijn

Rode wijn vlekken kun je op een aantal manieren bestrijden. De meest simpele oplossing is om de vlek met heel veel zout te bestrooien. Het zout absorbeert de wijn. Wanneer het volledig is opgedroogd, dan nabehandelen met een reinigingsmiddel dat geschikt is voor de stof van je meubels of het materiaal van je tapijt. Ook de vlek gelijk begieten met witte wijn of bier helpt. Dit geeft ook wel een vlek, maar die is makkelijker te verwijderen dan de restanten van rode wijn. Zit er een rode wijn vlek op een meubelstuk van onbehandeld hout? Dan de vlek insmeren met groene zeep en afnemen met water.

Witte wijn

Deze is makkelijker te verwijderen dan haar rode zusje. Direct schoonmaken met veel water en een scheutje ammonia.

Bier

Als je net gemorst bier gewoon dept met een schone (niet kleur afgevende) doek, dan ontstaat er zelden een vlek. Is er toch een vlek ontstaan deze is nog vers, dan ook reinigen met lauw water en schone doek. Vlekken van donker bier kun je makkelijk verwijderen door dit eerst een poosje in water te weken (als het mogelijk is) en dan uit te spoelen. De donkere kleur wordt veroorzaakt door suikers en deze lossen op in het water. Is weken niet mogelijk, dan de vlekken eerst met een beetje (vloeibaar) fijnwasmiddel inwrijven of deppen en dan nadeppen met een schone doek en schoon water.

Kaarsvet

Kaarsvet is lang niet zo lastig te verwijderen als je denkt. Laat het kaarsvet eerst hard worden. Daarna peuter je met je nagels of een lepel zoveel mogelijk weg. Vervolgens leg je er een paar laagjes absorberend (keuken- of vloeipapier) op. Zet hierop een strijkbout (niet te heet). Door de warmte worden de kaarsvetrestanten zacht en geabsorbeerd door het papier, de vlek zou dan weg moeten zijn. Is er toch nog iets van een vlek te zien? Dan nawrijven met een schoon doekje met een beetje wasbenzine of spiritus. Kaarsvet op gladde oppervlakken even verwarmen met een föhn en opdeppen met keukenpapier.

Chocolade

Meng wat zuivere alcohol of glycerine met eigeel en laat dit kort op de chocoladevlek inwerken. Vervolgens afnemen met een warm sopje. Ook deppen met melk, bij voorkeur volle melk, kan helpen. Ook daarna nareinigen met een mild sopje.

Tabak

Vermeng eigeel met een beetje spiritus en smeer de vlek hiermee in. In plaats van spiritus kun je ook glycerine gebruiken. Een uurtje laten intrekken en vervolgens met pure alcohol nabehandelen. Oudere tabakvlekken eerst besprenkelen met een mengsel van gelijke delen (bijvoorbeeld 100 ml om 100 ml) water en puur citroensap. Daarna behandelen op de bovenstaande manier.

Ei

Bestrooi de vlek met zout en laat dit opdrogen. De opgedroogde vlek kun je vervolgens afborstelen en deppen met koud water. Is de vlek dan nog niet helemaal verdwenen, gebruik dan verdunde ammonia. Gebruik voor vlekken van eiwit nooit heet of kokend water! Vlekken van eigeel krijg je in het algemeen ook makkelijk weg met een lauw sopje van een neutraal wasmiddel.

Tomaat

Of het nou sap, puree, saus of ketchup is, het is allemaal op dezelfde manier te verwijderen. Tomaatvlekken spoel je zo snel mogelijk uit met een handwarm biologisch (Biotex) sopje of in handwarm water met een scheutje ammonia. Blijft er toch nog een vlek over, dep deze dan in met zeep (Dove werkt erg goed) of wat fijnwasmiddel en reinig de stof daarna volgens de voorschriften.

Vruchtensap

Vruchtensapvlekken zijn gemakkelijk te verwijderen door er direct koolzuurhoudend bronwater over te gieten en het vervolgens na te behandelen volgens de reinigingsvoorschriften. Hardnekkige vlekken kun je het beste eerst met wat gewone zeep (Dove) of vloeibaar fijnwasmiddel deppen.

Cola

Cola direct afnemen met een schone doek en handwarm sopje. Tegen oude vlekken helpt allereerst wat fijnwasmiddel op de vlek en dan een tijdje onderdompelen (of overgieten met) in koolzuurhoudend mineraalwater.

Mayonaise

Veel salades voor op toastjes zijn gemaakt met mayonaise. Daarom is het ook een veel voorkomende vlek. Schraap eerst met een lepel de overtollige mayonaise weg. Niet te hard op de stof drukken. Vervolgens deppen met wasbenzine of glycerine om de vetten in de mayo af te breken. Gebruik bij fluweel en zijde liever spiritus. Laat de behandelde plek goed drogen en reinig de stof tot slot met handwarm water met ammonia. Is de vlek dan nog niet verdwenen, dep deze dan met zeep (wederom: Dove) of ossengalzeep en reinig verder volgens de voorschriften.

Koffie

Bij koffie moet je eigenlijk direct ingrijpen, ook op een glad oppervlak. Neem de vlek weg met een vochtige doek. Laat je de koffie opdrogen, dan wordt het verwijderen al snel lastig, zeker omdat veel oppervlakken toch niet zo glad zijn als ze in eerste instantie lijken. Vlekken van koffie met melk spoel je met koud water uit. Daarna eventueel deppen met huishoudzeep en vervolgens reinigen volgens de voorschriften. Vlekken van koffie zonder melk behandel je met een sopje van handwarm water. Voor oudere koffievlekken gebruikt je een sopje van handwarm water met een snufje zout. Vervolgens doe je wat eigeel en glycerine op de vlek en laat je dit een half uur intrekken. Spoel dit tot slot eerst met koud en daarna met handwarm water af. Koffievlekken op tapijt wrijf je in met zuivere glycerine. Dit breekt de bruine kleurstoffen af. Direct daarna veeg je de vlek na met water en ammonia. Probeer zo weinig mogelijk water te gebruiken.

Bron: www.toostylish.comWonenonline

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners