515
De ultieme vlekkengids voor dagelijkse rampen
Gepubliceerd: 09-08-2023 Laatste update: 05-10-2023

Oh oh, een vlek! Geen nood, met deze gids krijg je bijna alles weer stralend schoon. Iedereen heeft wel eens een ongelukje. Of het nu gaat om een spetterende spaghetti-avond of een artistiek moment met inkt, wij hebben de oplossing. Duik in deze vrolijke vlekkengids en tover die vlekken weg en lees ook wat je vooral niet moet doen! Succes!

Balpen vlek verwijderen

Artistieke explosie op je shirt tijdens het noteren? Dep de vlek met alcohol of handgel en spoel vervolgens met koud water. Pro-tip: Wrijf niet over de vlek, dit kan het verspreiden.

Bloedvlek verwijderen

Een klein ongelukje gebeurd? Spoel onmiddellijk met koud water. Voor oudere vlekken, week in een mengsel van zout en koud water. Pas op: Gebruik absoluut geen warm water, dit fixeert de vlek.

Chocoladevlekken verwijderen

Choco-catastrofe op je bank? Verwijder overtollige chocolade en spoel van achteren met koud water. Voor hardnekkige vlekken, gebruik een beetje mild wasmiddel. En onthoud: Warm water maakt de chocoladevlek vloeibaar en moeilijker te verwijderen.

Colavlekken verwijderen

Filmavondje met een plasje cola als bonus? Blot de vlek met keukenpapier en spoel vervolgens met koud water. Extra tip: Handel snel! Suikers kunnen plakkerig worden.

Ei vlekken verwijderen

Een eitje tussendoor geglipt tijdens het bakken? Verwijder eerst het overtollige ei. Spoel daarna met koud water en gebruik een beetje zout. Pas op voor warm water, anders heb je een gekookt eiprobleem!

Inktvlekken verwijderen

Een lekkende pen of een kunstproject gone wrong? Dep de vlek met alcohol of melk, laat even intrekken en spoel vervolgens uit met koud water. Warm water? Nee bedankt!

Kauwgom verwijderen

Plots een plakkerig momentje? Gebruik ijs om de kauwgom te bevriezen. Schraap het daarna voorzichtig weg. Let op: Gebruik geen warmte; dit maakt de kauwgom plakkeriger.

koffie-gemorst.jpg

Koffievlekken verwijderen

Die ochtendboost belandde naast je mok? Spoel onmiddellijk met koud water. Voor oudere vlekken, probeer een mengsel van water en witte azijn. Maar vermijd warm water, tenzij je van permanente koffievlekken houdt!

Lipstick vlekken verwijderen

Snelle touch-up voor de spiegel maar je blouse wilde ook wat kleur? Gebruik wat alcohol of handreiniger op een doekje en dep zachtjes. Spoel daarna met koud water. Wrijven? Nee, bedankt.

Moddervlekken verwijderen

Heerlijke natuurwandeling, maar oh, die modderpoel! Laat de modder eerst opdrogen en borstel het dan weg. Daarna gewoon wassen. Tip: Wrijf niet op natte modder, dat duwt het dieper in de stof.

Olie en Vet verwijderen

Koken is een passie, maar soms met spatgevaar. Bestrooi de vlek met maïzena of talkpoeder, laat het even zitten en borstel het vervolgens weg. Daarna behandelen met afwasmiddel en water. Let op: Snel handelen voorkomt hardnekkige vetvlekken.

Rode Vruchten vlekken verwijderen

Zomerse lekkernijen, tot je favoriete shirt besloot mee te eten. Dep met koud water en wat zout, laat het inwerken en spoel daarna uit. Vermijd warm water en wrijven.

wijnvlek-verwijderen.jpg

Rode Wijn vlekken verwijderen

Gezellige avond, tot dat glas wijn andere plannen had. Dep de vlek met keukenpapier en zout om de wijn op te nemen. Spoel daarna met koud water en wasmiddel. Warm water? Liever niet!

Tandpastavlekken verwijderen

Snel je tanden poetsen maar ojee, een streep op je kleding? Schraap overtollige tandpasta weg en spoel met koud water. Laat de pasta niet opdrogen, dan wordt het lastiger verwijderen.

Tomatensaus verwijderen

Pasta-avond, yum! Maar je shirt wilde ook een hapje. Verwijder overtollige saus, spoel met koud water en behandel met wat afwasmiddel. Pro-tip: Wrijf niet te hard, dat kan de saus dieper in de stof duwen.

Thee vlekken verwijderen

Een rustig theemomentje, tot de kop omsloeg. Spoel direct met koud water. Voor oudere vlekken, probeer een mengsel van water en witte azijn. Warm water? Vermijd dat!

Zweetvlekken verwijderen

Na die intensieve workout even afkoelen? Spoel de vlek voor met koud water en behandel vervolgens met een mengsel van water en wat azijn of citroensap. Tip: Handel snel, want oude zweetvlekken kunnen lastig zijn!

Vlekken verwijderen: nog 10 wonderbaarlijke hacks!

Oh, vlekken! Ze zijn als de onuitgenodigde gasten op het feest van het leven. Ze komen onverwacht en laten een onuitwisbare indruk achter. Maar geen zorgen! Met deze 10 wonderbaarlijke vlekverwijdering hacks zorg je ervoor dat elke vlek zijn biezen pakt. Zwaai maar dag tegen die vervelende vlekken en hallo tegen een vlekkeloos leven!

 1. Bruisend water
  Een geheime held voor veel vlekken, vooral rode wijn! Dep de vlek onmiddellijk met bruisend water om de vlek op te heffen voordat je met koud water spoelt.

 2. Scheerschuim
  Verrassend effectief voor veel vlekken. Breng wat scheerschuim aan op de vlek, laat het even intrekken en spoel het vervolgens uit met koud water.

 3. Zonlicht
  Voor witte kleding met vlekken, vooral fruit- en sapvlekken: na het spoelen, hang ze in direct zonlicht. De zon heeft een natuurlijk blekend effect.

 4. Haarlak
  Inktvlekken op je kleding? Spuit er wat haarlak op, laat het een paar minuten intrekken en was het dan uit. Het is een old-school truc die nog steeds werkt!

 5. Melk
  Een vreemde, maar effectieve behandeling voor inktvlekken. Laat de vlek in melk weken voordat je het wast.

 6. Tandpasta (niet-gel)
  Wrijf een beetje tandpasta op vlekken zoals lippenstift, laat het drogen en was vervolgens zoals normaal.

 7. Witte azijn en zuiveringszout
  Deze combi werkt als een wonder voor allerlei vlekken. Maak een pasta van azijn en zuiveringszout, wrijf het op de vlek, laat het even intrekken en spoel vervolgens uit.

 8. Aardappel
  Voor inktvlekken op je handen, snijd een rauwe aardappel doormidden en wrijf de snede kant over de vlek. De inkt zou moeten oplossen!

 9. Vriesmethode
  Voor vlekken als kauwgom of zelfs bepaalde harsvlekken, leg het kledingstuk in de vriezer. Na een paar uur zou je de substantie gemakkelijk moeten kunnen breken en verwijderen.

 10. IJzer en zout
  Voor vlekken op een tapijt, vooral rode wijn: strooi zout over de vlek om zoveel mogelijk vocht op te nemen, plaats vervolgens een doek over de vlek en strijk erover met een warm ijzer. Het ijzer zal helpen om de wijn in de doek te trekken, weg van het tapijt.

Met deze hacks in je arsenaal, ben je helemaal klaar voor elk vlekkerig avontuur dat op je pad komt!

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Nieuw: de gratis Wonenonline.nl schoonmaakguide. 84 pagina's met werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken. Hebben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Schoonmaakguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide