385
Zonnepanelen: wel of niet schoonmaken?

Er bestaat nog wel eens wat onduidelijkheid over: moet je zonnepanelen schoonmaken of niet? Je zou denken dat de regen de zonnepanelen regelmatig schoonspoelt. Toch kunnen ze af en toe wel wat extra schoonmaakhulp gebruiken. In dit artikel vertellen we je waarom, hoe én hoe vaak je je zonnepanelen schoonmaakt.

Zonnepanelen schoonmaken

Ja, het is belangrijk je zonnepanelenvan tijd tot tijd schoon te maken. Hoewel het meeste oppervlakkige vuil zoals zand wel met de regen wegspoelt, kan er ook sprake zijn van hardnekkig vuil zoals vogelpoep of vastgeplakte bladeren dat niet zo 1, 2, 3 wegspoelt. Dit betekent dat de zonnepanelen minder goed zonlicht op kunnen vangen, waardoor je energieopbrengst niet maximaal is. Zonde toch? Daarnaast kunnen je zonnepanelen ook beschadigen wanneer vogelpoep langere tijd op je zonnepanelen blijft zitten. Net als bij je auto kunnen de uitwerpselen in het oppervlak branden waardoor er doffe plekken en beschadigingen ontstaan. 

Zo (vaak) moet je je zonnepanelen schoonmaken

Geen zorgen, je hoeft echt niet wekelijks of maandelijks het dak op te klimmen om je zonnepanelen schoon te maken. Hoe vaak dan wel is afhankelijk van de weersomstandigheden. Aangezien het in Nederland relatief vaak regent worden de panelen vaak vanzelf al grotendeels schoongespoeld. Toch is het verstandig zeker eens per vijf jaar je zonnepanelen even grondig schoon te maken en de zonnepanelen in ieder geval een paar keer per jaar even tussentijds te controleren op mogelijk vuil. Zorg er hoe dan ook voor dat je zonnepanelen in de zomermaanden brandschoon zijn, want dat is natuurlijk dé tijd om zo veel mogelijk zon op te nemen! 

Hoe je de zonnepanelen vervolgens schoonmaakt? Simpel: haal ten eerste al het droge vuil zoals bladeren en takjes weg. Vervolgens maak je de panelen schoon met een zachte borstel en ontkalkt of gedemineraliseerd water en een scheutje (biologisch) schoonmaakmiddel. De hardnekkige vlekken kun je eventueel schoonmaken met een gewone zachte spons. Let op: gebruik absoluut geen schuurspons of bijtende schoonmaakmiddelen, want dan beschadig je de zonnepanelen juist!

Zijn de zonnepanelen lastig te bereiken? Probeer ze dan buiten vanaf de grond schoon te spuiten met bijvoorbeeld een waterslang met spuitkopof een uitschuifbare wisser. Maar let op: doe dit vooral niet met een hogedrukreiniger. Hierdoor kan er namelijk water tussen de zonnecellen en het glas komen en daarmee beschadig je je zonnepanelen alleen maar nog meer! Gebruik de hogedrukreiniger dus gewoon alleen voor je terras!

Meer lezen over schoonmaaktips, do’s en don’ts? Neem dan een kijkje op de site van de Consumentenbond.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners