1764
Inbraakpreventie: 5 tips voor een veilig huis
Gepubliceerd: 24-07-2017 Laatste update: 15-01-2023

In de zomer vinden er ieder jaar altijd weer veel inbraken plaats. Niet alleen omdat vaker deuren of ramen opengelaten worden om te luchten, maar ook doordat huizen langere tijd worden achtergelaten tijdens de zomervakantie. Hoewel je nooit helemaal kunt voorkomen dat er wordt ingebroken, kun je inbrekers natuurlijk wel zoveel mogelijk ontmoedigen en het ze zo moeilijk mogelijk maken. Hoe? Hieronder lees je vijf tips. 

 

Houd samen de buurt veilig
Omdat je niet altijd thuis bent, is het handig om mensen te vragen een oogje in het zeil te houden. En wie kun je dat nu beter doen dan je buren? Spreek af elkaar attent te maken op openstaande deuren en ramen, en sluit je aan bij de Whatsappgroep voor buurtbewoners om op de hoogte te blijven van verdachte situaties en inbraken. Vraag, als je op vakantie gaat, of je buren je woning zo bewoond mogelijk willen laten lijken door eens voor de deur te parkeren, de post op te ruimen en de gordijnen eens te openen en te sluiten bijvoorbeeld.

inspiratiebrochures1.png

Sluit deuren en ramen en doe ze op slot
Wist je al dat 90 procent van de inbraken door gelegenheidsinbrekers worden gepleegd, die geen geavanceerd inbrekersgereedschap hebben maar gewoon door openstaande deuren en ramen binnenkomen? Doe deze altijd dicht (en vergeet overigens lichtkoepels, garagedeuren, badkamer- en toiletraampjes niet), ook als je maar even weggaat om een boodschap te doen of achter in de tuin bent. Monteer gecertificeerd hang- en sluitwerk zoals het Mauer New Wave 5 cilinderslot en degelijk deurbeslag dat voorzien is van het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Berg waardevolle zaken op in een kluis
Om de kans zo klein mogelijk te maken betrapt te worden, blijven inbrekers het liefst zo kort mogelijk binnen. De buit bestaat meestal uit dingen die zo meegenomen kunnen worden. Waardevolle documenten, sieraden, contant geld of dure apparatuur in huis. Online kun je hiervoor gemakkelijk een kluis kopen. Je kunt overigens ook een kluis kopen die ook brandwerend is, zodat waardevolle zaken niet alleen beschermd zijn tegen inbraak maar ook tegen brand.

Installeer een elektronisch inbraakalarmsysteem
Wil je buren of zelfs direct de politie waarschuwen als er iemand probeert in te breken? Dan is een elektronisch veiligheidssysteem een goede optie. Plaats dan sensoren die alarmeren bij beweging of trillingen, of plaats raam- of deuralarmen. Losse alarmen zijn erg geschikt voor de beveiliging van een ruimte of toegang, waarbij een sirene afgaat als een sensor wordt geactiveerd. Een compleet alarmsysteem bestaat uit meerdere sensoren die gekoppeld zijn, waarbij een centrale jou of een speciale dienst op afstand waarschuwt.

Lampen binnen en om het huis
Buitenverlichting heeft een preventief afschrikwekkende functie op inbrekers, die immers niet graag gezien worden terwijl ze binnen proberen te komen of als ze het huis weer verlaten. Plaats daarom buitenverlichting bij zoveel mogelijk toegangen tot het huis en het terrein, zoals poorten, deuren en ramen. Wees niet gelijk bang voor een hoge energierekening als je de hele nacht lampen laat branden, want er zijn tegenwoordig energiezuinige LED-lampen die ook nog eens gekoppeld zijn aan bewegingssensoren en zo alleen aangaan wanneer ze iets detecteren.

Lampen die in huis branden spelen ook een grote rol in het voorkomen van inbraak. Ga je een avondje of langer van huis? Sluit dan verlichting op tijdschakelaars aan om inbrekers op het verkeerde been te zetten. En ken je Fake TV al? Dit is een kastje dat dezelfde lichtflitsen als een televisie geeft, waardoor het net lijkt alsof je gewoon thuis op de bank een serie of film zit te kijken.

Het combineren van bovenstaande opties is natuurlijk helemaal het beste als je de kans op inbraak zo klein mogelijk wilt maken!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide