1720
Zelf sloten vervangen
Gepubliceerd: 07-12-2016 Laatste update: 28-08-2017

Indien u in een verouderde woning woont, kan het handig zijn om uw hang- en sluitwerk eens te controleren. Veel mensen kijken hier niet vaak naar op of om, maar het is wel van belang dat alles nog naar behoren werkt. Door de jaren heen is er ook op het gebied van sloten namelijk veel veranderd. Zo zijn sloten bijvoorbeeld een stuk veiliger geworden en is het zelfs mogelijk om duurzame sloten te plaatsen. Doordat inbrekers oude sloten binnen de kortste keren geforceerd hebben, is het verstandig om verouderde sloten te vervangen. Dit kunt u doen door een slotenmaker in te schakelen, maar wanneer u een beetje handig bent kunt u zelf de sloten vervangen in uw woning. Hoe? Dat leest u in de onderstaande tekst.

Slot kiezen
Wanneer u zelf een slot gaat vervangen, moet u goed weten welke verschillende sloten er allemaal op de markt zijn. Het ene slot biedt namelijk meer beveiliging tegen bijvoorbeeld inbraken dan het andere slot. Dit kunt u zien aan de hand van de hoeveelheid sterren die de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) geeft aan sloten. Voordat u daadwerkelijk overgaat tot de aankoop van de sloten, is het dus zaak om u hierover goed te laten informeren door bijvoorbeeld een slotenmaker. Daarnaast is het zaak om rekening te houden met het type slot. Verder doet u er voor de aanschaf goed aan om rekening te houden met de draairichting, het profiel en het materiaal van de betreffende deur of het raam waar het slot op moet komen. Zorg altijd dat u de maten van het slot bij de hand heeft wanneer u een slot gaat kopen.

Cilinderslot vervangen
Voor het beter beveiligen van uw woning, kan het vervangen van de cilinder in de deuren mogelijk al voldoende zijn. Verreweg de meeste deuren van huizen zijn tegenwoordig voorzien van een insteekslot. Dit type slot is te vervangen door in eerste instantie de slotschilden aan beide zijden van de deur los te draaien. Vervolgens kunt u de borgbout aan de zijkant van de deur verwijderen en de cilinder eruit halen. Nu kunt u starten met het plaatsen van de nieuwe cilinder. Zorg dat u eerst het nieuwe slot opent. Dit is te zien aan de vergrendelingspin. Deze wijst naar beneden wanneer het slot geopend is. Plaats de cilinder in de deur en draai de borgbout er weer in. Als laatste kunt u de slotschilden aan beide kanten weer bevestigen.

Slot met vaste cilinder
Heeft u een oplegslot waar de cilinder vast in zit? Dan zult u het hele slot moeten verwijderen en vervangen. Om te beginnen moet u de schroeven aan de voor- en achterzijde losdraaien en het slot van de deur trekken. Wanneer de sloten dezelfde afmetingen hebben, kunt u het slot zonder problemen plaatsen. Indien het nieuwe slot iets groter is dan de oude, haalt u met behulp van een beitel wat hout weg. Zorg er altijd voor dat het slot precies in de deur valt. Tot slot controleert u of de dag- en nachtschoot goed in de slotkom vallen. Is dit niet het geval? Dan moet u ook de slotkom vervangen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide