4351
Een houten vloer kiezen
Gepubliceerd: 27-03-2018 Laatste update: 08-05-2022

Tijdloos en trendy. Houten vloeren zijn atijd een prachtige keuze. Wat voor soort interieurstijl je ook hebt er is altijd wel een houten vloer te vinden die past bij jouw inrichting. Maar voordat je de perfecte vloer gevonden hebt gaat er wel even wat speurwerk aan vooraf want er zijn zo ontzettend veel soorten houten vloeren dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. 

Laten we eerst eens kijken naar de verschillende houtsoorten die gebruikt worden voor een houten vloer, ook wel parketvloer genoemd.

Eiken houten vloer
De Eiken vloer is een van de bekendste houtsoorten die we kennen en heeft een solide en robuuste uitstraling. De planken zijn in verschillende breedtes verkrijgbaar waardoor je heel creatief kunt zijn bij het leggen van een eiken vloer. Door de golvende en grove nerf is een eikenvloer nog altijd zeer populair en de kleur past in vrijwel elk interieur.

Wengé
Wil je dat je vloer een echte blikvanger is in je woonkamer en ben je op zoek naar een donkere kleur hout dan is Wengé een uitstekende keuze. Wengé is een hele hare en duurzame houtsoort en kan heel goed toegepast worden met een visgraad of tapis vloer.

Jatoba houten vloer
Wil je dat de vloer een wat warmere uitstraling heeft dan zou je een Jatoba vloer kunnen overwegen. Jatoba heeft een warm rode kleur en heeft zowel een klassieke als moderne uitstraling. Jatoba is een zeer duurzame vloer en kan wel tegen een stootje. Met een laaagje olie kan je de vloer eventueel nog wat donkerder en matter maken.

Teak
Teak is een houtsoort uit de tropen en is zeer duurzaam en sterk. Teak heeft een rustiek uiterlijk en je kunt de vloer nog bewerken met olie of lak om hem in de gewenste kleurtoon te brengen. Veel mensen kennen teak van de buitenmeubelen maar is ook zeer goed toe te passen als vloer binnenshuis.

Kersen
Nog een bekende houtsoort is kersen, een vloer van kersenhout is heel decoratief en verfijnd. Deze vloer kan prima afgewerkt worden met lak of olie

Dit is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg als we het over soorten houten vloeren hebben want naast bovengenoemde houten vloeren kennen we ook nog Noten hout, Ipe hout, Merbau, Grenen, Maple of Robijn en nog veel en veel meer.

Zoals je ziet heeft elke houtsoort weer zijn eigen unieke eigenschappen en is het helemaal aan jou wat je mooi vind passen in jouw interieur. Naast de keuze voor het soort hout geven we je nog een paar tips waar je op moet letten als je een houten vloer gaat plaatsen 

Ruimtelijk effect en legrichting
Vergeet niet na te denken over het formaat van de planken en in welke richting je de vloer wilt leggen. Hier is het van belang dat je goed kijkt naar de grootte van de kamer. Heb je een kleine ruimte dan maak je een kamer optisch groter met smalle planken. Heb je juist een wat grotere ruimte dan maken lange planken de ruimte langer en brede planken de ruimte breder. Met de legrichting kan je dit effect nog eens versterken. Wil je de kamer langer laten lijken dan leg je de planken in de lengte en je legt ze in de breedte als je een smalle kamer hebt die je juist wat breder wilt laten lijken.

Wil je de naden tussen de planken zo min mogelijk zien dan kan je de planken het best in de richting van de ramen leggen. 

De afwerking
Last but not least... de plinten! Om je mooie houten vloer netjes af te werken is een plint geen overbodige luxe. Niet alleen zijn ze superhandig om de kabels tussen weg te werken, ook optisch kunnen ze een rol spelen. Je kunt kiezen voor plinten in de kleur van je muur, dit heeft als effect dat de vloer kleiner lijkt. Kies je voor plinten in de kleur van de vloer dan lijkt de vloer groter.

 

 

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide