10032
Interieur indelen

Als we een ruimte binnen komen zien we niet meteen hoe de ruimte werkelijk is. Het oog geeft ons niet direct de juiste informatie. Dit gezichtsbedrog kunnen we dus gebruiken om een ruimte groter of kleiner, hoger of lager en smaller of breder te doen lijken. Er zijn diverse woontrucjes die u daarbij kunnen helpen.

Kleur

Met kleur is veel gezichtsbedrog te creëren. Een ruimte wordt smaller en kleiner door gebruik te maken van donkere kleuren op de muren. Lichte kleuren maken breder en groter. Een ruimte wordt breder en lager door gebruik te maken van donkere kleuren op plafond en vloer. Wanneer we het plafond en de achterwand van een lange gang een donkere kleur geven zal deze minder diep lijken, het plafond lager en de gang dus breder lijken. Een lagere ruimte wordt vaak als prettiger ervaren dan een hogere ruimte, zeker als het plafond hoger is dan de gemiddelde hoogte. Het is ook te overwegen om het plafond in de slaapkamer en in de kinderkamer optisch te verlagen. Het geeft de slaapkamer meer intimiteit en de kinderkamer het gevoel van veiligheid en bescherming. Lelijke verwarmingsbuizen en radiatoren zijn optisch enigszins te verbergen door ze dezelfde kleur te geven als de wand. Staat een radiator voor een glaswand schilder deze dan mat zwart of donkergrijs, de radiator neemt dan optisch de kleur van de glaswand aan.

Verlichting

In onze woning hebben we meestal geen grote hal. Meestal is deze lang en smal. Als er verlichting aan het plafond wordt bevestigd zal dit het smalle effect alleen maar versterken. Als er verlichting op ooghoogte aan de muur wordt aangebracht zal de gang breder lijken. Dit geld ook voor andere kleine vertrekken bijv. het toilet en de kleine badkamer. Denk hierbij steeds aan het volgende: waar licht is, is ruimte!

Spiegels

Met spiegels is veel te bereiken. Spiegels kunnen een ruimte extra diepte, breedte, lengte of hoogte geven. Spiegels voegen een extra dimensie toe aan een vertrek en geven in veel gevallen een groter lichteffect, en dus ook een ruimte-effect.

Als een spiegel minder dan 30 / 40 cm breed is zult u bij het passeren uzelf niet zo gauw herkennen en de spiegel verwarren met een diepte-effect. Het beste effect wordt bereikt wanneer de spiegel van vloer tot plafond geplaatst wordt.

Een breedte-effect wordt bereikt door bijvoorbeeld op de zijwanden, haaks op de glaswand met gordijnen, spiegelpanelen te bevestigen van vloer tot plafond. Nu lijkt de gordijnwand door te lopen en zal de kamer beduidend veranderen. De breedte van het spiegelpaneel moet wel enkele centimeters breder zijn dan het pakket gordijnstof (in opgeschoven toestand) om het breedte-effect te vergroten.

Een lengte-effect wordt bereikt door het aanbrengen van twee spiegelpanelen op de korte wand met in het midden een vlak, een kast of open haard. De spiegelpanelen lopen hier ook van vloer tot plafond.

Een ruimte kan hoger lijken door een spiegel in een verdiepte rand in het plafond aan te brengen. Het hoogte-effect wordt nog eens extra geaccentueerd door onder het spiegelpaneel bijvoorbeeld een mooie kroonluchter te hangen. Bevestig de spiegelpanelen altijd onzichtbaar bijvoorbeeld met dubbelzijdig tape. Gebruik alleen spiegelpanelen en geen spiegeltegeltjes vanwege het lachspiegeleffect. Zilverkleurige spiegels geven het meest optimale effect.

Met gordijnen is ook een andere illusie te wekken dan de werkelijkheid. Voor het gemak gebruik ik de term gordijnen voor alle mogelijke toe te passen raamdecoratie. Een raam lijkt breder door het gordijn royaal aan beide zijden van het raam door te laten lopen voor de muur. Het mooiste effect wordt bereikt wanneer dit van muur tot muur mogelijk is. Een raam lijkt hoger door het gordijn van vloer tot plafond te laten lopen. Wanneer de gordijnen het hele raam bedekken en aan beide zijden worden opgehaald met embrasses lijkt een raam smaller. Een raam lijkt minder hoog door een brede koof aan te brengen boven het raam. Verticaal gestreepte gordijnen laten een ruimte hoger lijken, en horizontaal gestreepte gordijnen een ruimte breder lijken.

Wandversiering

Een goed voorbeeld van gezichtsbedrog is een techniek die Trompe Loeil wordt genoemd, en betekent letterlijk het oog wordt bedrogen. Het is bijvoorbeeld een geschilderde voorstelling op een plat vlak, die een driedimensionale werkelijkheid suggereert. Kleine vertrekken kan men zo omtoveren tot grote ruimtelijke vertrekken. Dit is een oude specifieke techniek die door een vakman wordt aangebracht. Tegenwoordig zijn er ook complete voorstellingen op behangpapier verkrijgbaar.

Vloeren

Meestal worden vloeren in de lengterichting van een vertrek gelegd. Met een diagonaal gelegde parket- of plavuizenvloer kan een breedte-effect worden bereikt. Plinten langs een lichte vloer worden vaak in een donkerder kleur geschilderd of zijn van donker hout gemaakt, als een soort afgebakend kader. Een grote vergissing die nogal eens gemaakt wordt. In een smalle ruimte is het zeker aan te raden om de plint in dezelfde kleur af te werken als de vloer. Als de plint dezelfde kleur krijgt als de vloer, lijkt de smalle ruimte 2 x de hoogte van de plint breder. Een prachtig voorbeeld van gezichtsbedrog.

Niets is wat het lijkt te zijn

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan voor een professioneel manipulatieplan mijn hulp in.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners