1169
Een huis kopen

Het groeiende aantal verhuizingen geeft wel aan dat de huizenmarkt alweer een paar jaar flink in de lift zit. In 2016 was zelfs sprake van het hoogste aantal verhuizingen in de afgelopen 40 jaar, waarbij het ging om bijna 1,8 miljoen mensen. Het betreft een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van 2013, toen aan het eind van de crises het dieptepunt van de woningmarkt bereikt werd.

Recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien de groei van het aantal verhuizingen na het eerste kwartaal van 2017 wel is gestopt, mede door het zogenaamd opdrogen van de markt in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Doordat het aanbod achterblijft bij de vraag wordt verwacht dat het aantal transacties in 2017 lager zal uitkomen van vorig jaar.

Omdat het door de krapte in bepaalde regio’s langer kan duren een huis te vinden, zullen mensen die nog in 2017 willen verhuizen daar nu wel stappen voor moeten ondernemen. Waarom je beter nog in 2017 kunt verhuizen?

Nog profiteren van de lage hypotheekrente
De hypotheekrente is al sinds 2015 historisch laag, maar er is gedurende het de eerste helft van 2017 toch al een kleine stijging gesignaleerd. Waarschijnlijk zal de hypotheekrente dit jaar nog laag blijven door het uitblijven van rentestijgingen van de ECB. De ECB heeft echter wel aangegeven hier op de lange termijn over na te denken, iets dat samen met hogere kosten van hypotheekverstrekkers vanaf 2020 door verplichte hogere kapitaalbuffers voor hypotheekleningen zal resulteren in hogere rentes. Om te zien waar jij het goedkoopst een hypotheek kunt krijgen kun je de hypotheekrente vergelijken bij Vergelijk.com. Meer informatie over hypotheekrente vind je in dit artikel.

Hoogte van de maximale hypotheek wordt steeds lager
De overheid heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen doorgevoerd in de hypotheekmarkt. Zo zijn enkele oude regelingen aangepast en nieuwe regels ingesteld om het risico op betalingsproblemen te verlagen. Een voorbeeld is de zogenaamde loan to value, de maximale hypotheek. In 2017 kan nog 101 procent van de marktwaarde van een woning door middel van een hypotheek gefinancierd worden, terwijl dit in 2018 zelfs verder verlaagt naar 100 procent.

In 2018 geen restschuldfinanciering meer
De restschuldregeling geeft mensen die hun woning met verlies verkopen maximaal 15 jaar de mogelijkheid de rente en kosten af te trekken. De regeling geldt alleen als de restschuld ontstaan is tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017, en het ziet er niet naar uit dat deze nog verlengd wordt. Restschuldfinanciering zal vanaf 1 januari 2018 niet langer fiscaal aftrekbaar zijn, dus zorg in ieder geval dat je je huidige woning voor die datum verkocht hebt.

Verlaging maximaal tarief hypotheekrenteaftrek
In 2018 zal er sprake zijn van een verlaging van het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is, het betreft een verlaging van 50 procent in 2017 naar 49,5 procent volgend jaar. Het gaat om alle aftrekbare kosten voor je eigen woning zoals hypotheekrenten, rente en kosten van restschulden, aftrekbare erfpachtcanons of de advieskosten bij het sluiten van de hypotheek. Deze versobering treft wel alleen huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf (in 2017 meer dan € 67.072).

Je ziet dat het financieel een stuk aantrekkelijker kan zijn nog dit jaar te gaan verhuizen!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners