3735
Tuinverlichting in de winter; hoe pak je dat aan?
Gepubliceerd: 18-11-2019 Laatste update: 08-05-2022

De wintermaanden worden vaak ervaren als de meest magische maanden van het jaar. Dat is natuurlijk niet raar ook met al die mooie verlichtingen overal. We zijn het ondertussen wel gewend dat het één grote lichtshow in huis is tijdens de wintermaanden, maar wat dacht je van de buitenverlichting? Dat is misschien wel nóg mooier om te zien, vooral omdat het buiten snel donker is 's winters en je er dus nog langer van kunt genieten! Of je nu een grote of kleine tuin hebt, in beide gevallen kun je hier beter over nadenken voordat je de tegels e.d. erin doet, anders zul je later alles weer omhoog moeten halen om de elektriciteit aan te leggen.

Maar welke lampen kun je nou het beste gebruiken voor jouw tuin? Welk gereedschap heb je nodig bij het aanleggen van tuinverlichting? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Winterverlichting voor een kleine tuin

inspiratiebrochures1.png

Een van de belangrijkste aspecten om in gedachte te houden als je lampen gaat kopen voor je tuin is hoe groot jouw tuin werkelijk is. Staande lampen zijn bijvoorbeeld hartstikke mooi en verlichten de boel aardig, maar als je maar een klein tuintje hebt dan zal het er niet persé mooi uitzien. Ja, je hebt licht in je tuin, maar dat zal waarschijnlijk net te veel van het goede zijn.

Voor een kleine tuin wil je liever naar wandlampen gaan kijken die je aan de schutting kunt bevestigen. Klein maar fijn is hier de truc, net zoals je tuin. Met een kleine tuin is het ook mooier om constante verlichting te hebben, of licht wat je zelf aan en uit kunt zetten. Een sensor is een hartstikke leuk idee maar heeft vrij weinig nut op zo'n kleine oppervlakte tenzij het bij de voordeur is. Probeer een ruimtelijke sfeer te creëren door de verlichting achterin de tuin te plaatsen. Als je kiest voor LED kun je vaak ook nog de kleuren aanpassen wat net dat kleine beetje extra sfeer toevoegt aan de tuin.

Je kunt er ook voor kiezen om spotjes te gebruiken als je een klein terrasje hebt. Dit geeft ook een hele knusse sfeer.

Winterverlichting voor een grote tuin

Wanneer je een grotere tuin hebt kun je gelijk veel meer kanten op met de inrichting van de lampen. Het is bij een grote tuin leuk om lampen met een steekpen te gebruiken wanneer je een beetje grond hebt. Door ze op tactische plekken te zetten kun je een magische sfeer bouwen in de tuin. Probeer bijvoorbeeld eens de lampen op zo'n manier te plaatsen dat er hier en daar wat uitgelicht wordt en je een mooi contrast krijgt tussen licht en donker. Een zacht licht is in deze gevallen het mooist, en het is nog goedkoop ook als je een solar lamp gebruikt.

Heb je bomen in de tuin? Licht deze uit met een grondspotje, het effect is bijna sprookjesachtig! Het voordeel van grote tuinen is dat je de tuin ook in 'zones' kunt verdelen. Zo kun je verschillende sferen door heel de tuin aanbrengen. Bij de bomen kun je bijvoorbeeld een sprookjesachtige sfeer hebben door middel van spotjes, op het looppad kun je een koninklijk effect toepassend door de solarlampen in een mooi contrast te plaatsen met een sensor, en bij de tuinmeubels kun je een hele knusse sfeer maken door de LED lampen zelf in te stellen voor sfeerverlichting.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids