Misschien ben je dat oude schuurtje in de tuin helemaal zat, of heb je extra ruimte nodig voor je tuinstoelen en gereedschap. Misschien valt je huidige tuinhuis uit elkaar of zoek je een leuke blokhut om een atelier van te maken. Maar hoe vind je het perfecte tuinhuis? Wij geven je tips!

 

  1. Bedenk goed waar je het tuinhuis voor wil gebruiken

Een tuinhuis kan op héél veel manieren worden ingezet. Als opslag voor de grasmaaier, hark en hogedrukspuit. Als stalling voor je fietsen of misschien zelfs een motor. Maar ook als speelruimte voor de (klein)kinderen, of als atelier om te voorzien in een uit de hand gelopen hobby.Of wil je een sauna plaatsen in een stoere blokhut? Een atelier moet natuurlijk veel beter geïsoleerd zijn dan een fietsenstalling. Ramen, elektriciteit, vocht, geluidsisolatie… er hangt veel af van je gebruiksbehoeften!

  1. Kijk hoeveel ruimte je écht hebt

Een groot tuinhuis is natuurlijk fijn, maar pas op dat er nog een beetje tuin overblijft. Meet de potentiële ruimte in je tuin goed op en houd er rekening mee dat een hoog en groot bouwsel meer in het oog springt dan je je nu misschien kunt voorstellen. Vervolgens is het slim om te kijken of je een bouwvergunning nodig hebt: dit verschilt per gemeente en is afhankelijk van de hoogte en breedte van het tuinhuis of de blokhut.

  1. Bepaal je budget

Hoeveel een tuinhuis of blokhut kost, hangt af van veel factoren. Materiaal, grootte, kwaliteit, afwerking, uitvoering, levering, montage… Bepaal voor jezelf hoeveel geld je maximaal wil uitgeven en ga binnen dat budget op zoek naar de mogelijkheden.

  1. Kies het type bouwwerk dat bij je past

Welk type bouwwerk bij jou en je tuin past hangt af van wat je ermee wil doen en, natuurlijk, wat je mooi vindt. Tuinhuizen zijn over het algemeen kleiner dan blokhutten en sierlijker om te zien. Maar het belangrijkste verschil heeft te maken met de bouwconstructie: een tuinhuis bestaat uit een kader met wanden er tegenaan, terwijl een blokhut veel steviger is dankzij de opbouw van balken of boomstammen. Bedenk dus goed welk type bij jou en je behoeftes past! Kijk eens op Tuinhuis specialist Blokhutwereld.nl om een beeld te krijgen van de verschillen en mogelijkheden.

  1. Wil je zelf bouwen of laten bouwen?

En dan de laatste hamvraag: kijk je het liefste toe hoe een specialist jouw tuinhuis netjes en stevig opbouwt, of vind je het leuk om dit zelf te doen? Er bestaan namelijk veel bouwpakketten van blokhutten of tuinhuisjes. Je moet er een beetje handig voor zijn, maar je hebt wel eer van je werk!

Ook leuk om te lezen