4740
Blokhut of tuinhuis
Gepubliceerd: 04-09-2017 Laatste update: 13-07-2023

Tuinhuisjes en blokhutten zijn traditioneel altijd van hout gemaakt. Maar tegenwoordig zijn ook tuinhuisjes en blokhutten verkrijgbaar in andere materialen, zoals metaal. Je wilt graag een blokhut of tuinhuis kopen, maar welk materiaal is voor jou het meest geschikt? In deze blog lees je over de voor- en nadelen van de verschillende materialen zodat jij een goede keuze kunt maken.

Houten tuinhuis of blokhut
Het meest gebruikte materiaal voor een blokhut of tuinhuis is hout. Het is een natuurproduct wat goed past in veel tuinen. Wat het doel ook is van je tuinhuis of blokhut met hout kun je bijna altijd uit de voeten. Of je er nou een sauna, opslag of kantoor van je tuinhuis of blokhut maakt, hout kan (bijna) altijd. Het product heeft voor- en nadelen:

Voordelen

 • De prijs: In vergelijking tot metaal is hout een relatief goedkoop materiaal wat gemakkelijk verkrijgbaar is.
 • Bewerking: Hout is in tegenstelling metaal eenvoudig te bewerken. Dit voordeel gaat met name op als je zelf een tuinhuis of blokhut bouwt.
 • Uitstraling: Hout heeft een traditionele en natuurlijk uitstraling. Niet iedereen houdt van de uitstraling van metaal bij een tuinhuis of blokhut.
 • Maatwerk mogelijk; Hout is een makkelijk te bewerken product waardoor maatwerk erg gebruikelijk is.
 • Meerdere houtsoorten met verschillende afwerkingen; Bij een houten tuinhuis heb je keuze uit meerdere houtsoorten met verschillende afwerkingen.

Nadelen

 • Werking van het hout: Hout is en blijft een natuurproduct en blijft werken. Door temperatuur en wisselingen in vochtigheid werkt hout. Het zet uit en het krimpt waardoor het hout kan splijten. Houdt hier rekening mee tijdens het bouwen van een tuinhuis of blokhut. Bij prefab tuinhuisjes en blokhutten is hier echter al rekening mee gehouden.
 • Duurzaamheid: Blokhutten en tuinhuisjes van hout zijn minder duurzaam dan metaal. Dit is natuurlijk wel erg afhankelijk van de houtsoort die je kiest en het onderhoud van het tuinhuis of blokhut. Houtsoorten als vuren en grenen zijn minder duurzaam dan bijvoorbeeld lariks of douglas. Verdiep je in de verschillende houtsoorten en overweeg welke het meest geschikt is voor je tuinhuis of blokhut. 

houten-tuinhuis.jpg

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Je kunt maatregelen nemen om een tuinhuis of blokhut zo duurzaam mogelijk te maken:

 • Maak gebruik van hardhouten en/of geïmpregneerde funderingsbalken.
 • Kies voor geïmpregneerd hout om het hout te beschermen tegen weersinvloeden.
 • Kies voor dikker hout. Dikker hout is duurzamer en komt de stevigheid en degelijkheid van je tuinhuis of blokhut ten goede.
 • Beits, verf of coat het tuinhuis. Tip: beits of verf het hout voordat je het tuinhuis of blokhut monteert. Dit doe je om ook plekken te beschermen waar hout op elkaar aansluit.
 • Overweeg ook om het hout aan de binnenzijde te beitsen. Dit verkleint de kans dat het hout gaat werken.

Metalen tuinhuisjes
Metalen tuinhuisjes krijgen steeds meer populariteit en dit is goed te verklaren. Een metalen tuinhuis heeft bepaalde voordelen die de keuze voor dit materiaal aantrekkelijk maken. Metalen tuinhuisjes worden vaak gemaakt van verzinkt staal of aluminium.

metalen-tuinhuis.jpg
Voordelen

 • Duurzaamheid: Metalen tuinhuisjes gaan erg lang mee en zijn relatief goedkoop gezien de periode dat ze meegaan en de ruimte die je hiervoor krijgt. 
 • Onderhoudsarm: Je hebt weinig tot geen onderhoud aan een metalen tuinhuis.
 • De kleur: Metaal is in bijna elke kleur verkrijgbaar.

Nadelen

 • Uitstraling: Metalen tuinhuisjes hebben vaak geen aantrekkelijke uitstraling en doen soms wat kil aan.
 • Licht: Bij metalen tuinhuisjes worden vaak geen ramen geplaatst waardoor je weinig tot geen licht binnen krijgt in een metalen tuinhuis. Wil je alleen een tuinhuis of blokhut voor opslag dan hoeft dit voor jou geen probleem te zijn.
 • Prijs; Metalen tuinhuis zijn in verhouding een stuk duurder vergeleken met houten tuinhuisjes.
 • Minder maatwerk mogelijk; Metaal is een stuk moeilijker te bewerken dan bijvoorbeeld hout waardoor maatwerk beperkingen heeft.

Blokhutwinkel
Wil je graag een blokhut of tuinhuis kopen? Kijk dan eens bij Blokhutwinkel.nl. Zij hebben een zeer uitgebreid aanbod in blokhutten en tuinhuizen van verschillende materialen. Blokhutwinkel.nl heeft ook een grote showroom waar altijd meer dan 100 blokhutten en tuinhuizen staan opgesteld. Hier kun je inspiratie opdoen en je laten adviseren over wat het beste past bij jouw wensen.

Lees ook:

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids