2203
De tuin opknappen en privacy creëren: zo doe je dat
Gepubliceerd: 30-04-2020 Laatste update: 03-03-2023

Voel je je bekeken door de nieuwsgierige buren? Of kun je gewoon beter tot rust komen in een afgesloten tuin? Dan ben je vast toe aan wat privacy. Er zijn verschillende manieren waarop je de achtertuin (of het balkon of dakterras) kunt afschermen voor de buurt. Hieronder geven we een aantal tips om je tuin op te knappen en tegelijkertijd meer privacy te creëren.

Kies voor een hoge schutting met groen

Een hoge schutting werkt natuurlijk heel goed tegen inkijk. Maar een hoog hek kan misschien ook wat ongezellig ogen in de achtertuin. Zet er daarom altijd groen tegenaan. Klimplanten zijn een hele mooie en organische oplossing. Dubbelstaafmat hekwerk is hier bijvoorbeeld erg geschikt voor. Je ziet deze vorm van tuinafscheiding steeds vaker terugkomen. Vooral bij nieuwbouwhuizen is het populair. Het hekwerk heeft een moderne uitstraling en is ook nog eens heel veilig. Door de smalle ruimte tussen de staven kun je er niet zomaar overheen klimmen. Deze schutting met begroeiing zorgt dus niet alleen voor privacy, maar beschermt je woning ook goed tegen inbraak.

Zet bomen in de tuin

Met een paar bomen in de tuin creëer je meteen meer privacy. Zeker als je kiest voor soorten met veel bladeren. Helaas heb je hier in de herfst en winter wat minder plezier van, alhoewel je dan toch meer tijd binnen doorbrengt. Probeer de voordelen en nadelen voor jezelf af te wegen.

Koop hoge en grote planten

Heb je geen ruimte voor bomen in je kleine tuin? Dan zijn hoge en grote planten ook een prima optie. Door af te wisselen met verschillende hoogtes, maak je de tuin tegelijkertijd een stuk interessanter. Zet het hoge groen zowel tegen de schutting als middenin de tuin voor een speels effect.

Creëer een overkapping

Bij een rijtjeshuis heb je vooral last van inkijk vanaf boven. De buren kunnen waarschijnlijk vanaf de slaapkamer zo in jouw achtertuin loeren. Scherm daarom een gedeelte af met een overkapping. Dit kan een vaste terrasoverkapping zijn, een hip schaduwdoek, een zonnescherm of een luxe parasol. Tijdens de zonnige dagen zit je meteen heerlijk in de schaduw.

Verdeel de tuin in verschillende zones

Bij grote tuinen kun je verschillende hoekjes creëren om zo meer privacy te krijgen. Zet niet alleen een schutting om de tuin, maar plaats ook een soort afscheiding middenin. Denk aan een tuinscherm van riet of een grote plantenbak met bamboeplanten erin. Het geheel voelt zo een stuk knusser en gezelliger.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids