1457
Wanneer is de cv-ketel toe aan vervanging?
Gepubliceerd: 10-02-2021 Laatste update: 11-06-2023

Een cv-ketel is een aankoop voor de lange termijn. Maar er komt natuurlijk een moment dat de ketel toe is aan vervanging. Omdat de levensduur per soort, kwaliteit en merk kan verschillen, is het verstandig om de cv-ketel regelmatig te checken op gebreken. Hieronder lees je meer over de tekenen die erop wijzen dat de cv-ketel toe is aan vervanging.

1. Opwarmen duurt erg lang

Lijkt het steeds langer te duren voordat de verwarming goed warm is? Dan kan dit wijzen op slijtage of een kapot onderdeel. Wellicht merk je ook dat je onder de douche langer moet wachten totdat het water een aangename temperatuur heeft. Of lijkt het warme water juist eerder ‘op’ te zijn. Wacht in deze gevallen niet te lang voordat je een professional inschakelt. Zij kunnen controleren of er onderdelen gerepareerd moeten worden of dat de hele ketel aan vervanging toe is.

2. De verwarming valt soms uit

Als een cv-ketel uitvalt, heb je dat niet altijd direct door. Zodra je merkt dat de verwarming ineens stopt en/of als er geen warm water meer uit de kraan komt, moet je direct aan de bel trekken. De kans is groot dat de ketel een storing heeft. Door de installatie te resetten kun je het ongemak soms tijdelijk verhelpen, maar hiermee is het grote probleem niet opgelost. Waarschijnlijk is de cv-ketel echt toe aan vervanging.

inspiratiebrochures1.png

3. Het maakt vaak vreemde geluiden

Ook vreemde geluiden kunnen wijzen op slijtage of een probleem. Probeer de installatie en de radiatoren eerst te ontluchten, check of de waterdruk nog goed is en vul de cv-ketel bij. Blijven de vreemde geluiden aanhouden? Dan is het echt tijd om de monteur te bellen.

4. De cv-ketel is minstens 10 jaar oud

Heb je nog geen problemen gehad, maar is de cv-ketel al wel minstens 10 jaar oud? Dan is het verstandig om toch alvast te kijken naar een nieuwe. Zo kun je onnodige reparatiekosten en ongemak in de koude periode voorkomen. Laat de ketel vervangen in de zomerperiode zodat je weinig last hebt van deze verbouwing.

5. De energierekening is veel hoger dan normaal

Je energieverbruik kan per seizoen natuurlijk flink verschillen. Maar zodra je merkt dat de rekening opvallend hoog is voor de periode, is het tijd om actie te ondernemen. Een extreem hoge energierekening kan namelijk onder andere komen door een kapotte cv-ketel. Laat de installatie zo snel mogelijk nakijken, repareren of vervangen.

Lees ook ons artikel: zo bespaar je energie

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide