3659
Pelletkachel of warmtepomp – welke opties zijn er?
Gepubliceerd: 26-05-2019 Laatste update: 04-09-2020

Duurzaamheid is tegenwoordig een erg belangrijk begrip, waardoor steeds meer bezig zijn met het milieuvriendelijker verwarmen van hun woning. Veel huishoudens gebruikten eerst aardgas als warmtebron, maar aangezien dit bijdraagt aan de opwarming van de aarde en ook nog eens een prijzige verwarmingsmethode is, stappen velen hier vanaf. Er zijn een aantal alternatieven om een duurzame manier je woning te verwarmen, zoals een warmtepomp of een pelletkachel. Wat zijn de voor- en nadelen van deze producten? En wat zijn de mogelijkheden?

 

De pelletkachel: informatie en soorten

inspiratiebrochures1.png

De pelletkachel is een vervanging van een houtkachel en werkt op elektriciteit. In deze kachel worden geperste houtkorrels verbrand, die een hoog rendement van zo’n 90% geven. De pelletkachel gebruikt dus geen fossiele brandstof en zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast is een pelletkachel van RR Trading bijvoorbeeld niet alleen geschikt voor het verwarmen van een enkele ruimte in het huis, maar kan met een pelletkachel-cv het gehele huis worden verwarmd via buizen met warme lucht.

Werking van de warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt natuurlijke warmtebronnen zoals de buitenlucht, het grondwater of de bodem als warmtebron en werkt op stroom in plaats van op gas. Het gebruik van een zo’n pomp zorgt voor een vermindering in de CO2 uitstoot, werkt efficiënt en geeft de mogelijkheid tot koelen in de warme zomermaanden. De pomp bestaat uit verschillende onderdelen zoals warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor die zorgt voor de opwarming en een leidingsysteem.

Verschillende soorten warmtepompen

De warmtepomp is een manier van verwarmen waarvoor een aardgas nodig is, waardoor het een duurzame verwarmingsmethode is. Er zijn op dit moment twee typen: de hybride variant die samenwerkt met je cv-ketel en de volledig elektrische versie, waarbij geen gasgestookte cv-ketel meer nodig is. Het stroomgebruik van je huishouden zal door een warmtepomp toe nemen, maar aangezien er vaak minder tot geen gas meer wordt gebruikt, zal dit enorm gaan schelen op je energierekening.

Een groot voordeel is dat je een subsidie kunt krijgen bij het aanschaffen van een warmtepomp van Artel, waardoor het prijstechnisch erg voordelig kan zijn om dit product aan te schaffen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide