Warm water wordt steeds belangrijker in huis. Voor de stortdouche, het bubbelbad of de tweede badkamer. Dat heeft veel invloed op de cv-ketel, die dat allemaal snel en probleemloos moet kunnen produceren. Waar moet je op letten?

 

Romeins badhuis in huis
Heeft jouw badkamer ook al iets weg van een Romeins Badhuis? De Nederlandse badkamer was in de jaren ’60 nog een kleine kille douchekamer. Tegenwoordig lijken het wel mini-wellness-resorts. Om te onthaasten kiezen we grotere en luxere badkamers. Soms zelfs een tweede op de zolderverdieping. En in de badkamer is een bad en apart een douche bijna standaard. Of een dubbele douche in de uitvoering ‘regendouche’, alsof je onder een waterval van warm water staat. Al dat warme water moet geproduceerd worden door de combi cv-ketel. Kan dat wel?

Warm water productie
Naast meer warm water is het voor huiseigenaren ook belangrijk dat dit er is zonder te hoeven wachten. En indien mogelijk ook op meerdere punten tegelijk in huis. Bijvoorbeeld warm water wnemen in de badkamer en de keuken. Tot voor kort moest je dan een cv-ketel kopen die én veel warm water kon maken én veel warmte kon leveren voor je radiatoren. Zulke cv-ketels waren eigenlijk bedacht voor grote huizen. Maar ook in kleinere huizen worden de badkamers luxer. De fabrikanten van cv-ketels spelen hier steeds beter op in met nieuwe modellen. Die ketels combineren een grote vraag naar warm water met juist een kleinere verwarmingscapaciteit.

Hoeveel liter wil je hebben
De nieuwe combi cv-ketels zijn echte warmwater-kampioenen. Zij leveren met gemak 20 liter warm water per minuut af. Dat betekent dat een bad, van 100 liter, in krap 5 minuten vol is. Dat warme water komt dan niet uit een voorraadvat, zoals bijvoorbeeld een boiler. Het warme water wordt direct aangemaakt op de juiste temperatuur, meestal zo rond de 40 graden. Maar het kan nog anders. Met de allernieuwste cv-ketel, die niet meer je huis verwarmt, maar alleen maar warm water produceert. Dit type zou je daarom eerder een grote geiser kunnen noemen, zoals die in kleine uitvoering nog wel in heel oude huizen hangt. Dit moderne warm waterkanon levert onbeperkt warm water; meer dan 25 liter per minuut!

Denk vooruit
Heb je nu nog geen luxe badkamer, maar is het wel een wens? Dan is het verstandig om bij vervanging van je cv-ketel dit mee te nemen in je besluit. Een nieuwe combiketel koop je voor 12 tot 15 jaar. Het zou jammer zijn als je na 3 jaar gaat verbouwen en dat de warm watercapaciteit te klein blijft.

Ook leuk om te lezen