2835
Boley 572
Gepubliceerd: 28-10-2012 Laatste update: 28-04-2022

Aardgas is in ons land de meest gebruikte brandstof, dus grote kans dat u al een gasaansluiting heeft. Is dit niet het geval, dan kunt u terugvallen op gashaarden die geschikt zijn voor propaangas. Gas om te stoken is - net zoals gas om te koken - veilig, schoon én lekker snel.

Met een simpele druk op de knop ontsteekt u de gashaard. Vrijwel alle moderne gashaarden hebben een elektronische vonkontsteking. Er zijn zelfs gashaarden met een afstandbediening. Zo hoeft u niet eens op te staan om de knop in te drukken. Nog zon prettige eigenschap van gas is de veiligheid. De kachel brandt in een wip, maar is even zo snel ook weer uit. U hoeft dus niet op te blijven tot het vuur gedoofd is. De gashaarden hebben een ware revolutie doorgemaakt. De saaie, koude, blauwe vlammen van vroeger zijn verdwenen. Ze hebben plaatsgemaakt voor vlammen die zo van een houtblok lijken te komen. Wanneer u keramische imitatieblokken, imitatiekolen en imitatiedennenappels in de haard legt, versterkt u de illusie van echt vuur.

Hoog rendement
Een gesloten gaskachel kan vrijwel overal worden geplaatst. Via een dubbelwandig rookkanaal worden de rookgassen door de binnenste buis afgevoerd, terwijl door de dubbele wand de verse lucht wordt aangevoerd. Dit kanaal kan op een eenvoudige dak- of gevelmonding worden aangesloten, dus een ingrijpende verbouwing is niet nodig. Vooral de gesloten gashaarden hebben een bijzonder hoog rendement. Dit kan rond de 80 of 90 procent liggen. Open gashaarden hebben heel veel lucht nodig om tot een optimale verbranding te komen: ze gebruiken ongeveer 250 tot 500 kubieke meter lucht, twee keer zoveel als aanwezig is in een kamer van 10 x 10 x 2,5. Een beveiligde beluchting van buitenaf is verplicht bij een open gashaard. Woont u in een modern of tochtvrij huis, dan kan de kachel te weinig zuurstof krijgen. De oplossing ligt in een buis die via de buitenmuur of kruipruimte verse lucht van buitenaf aanzuigt, waarmee de kachel brandend wordt gehouden.

Niet eng

Blijft over de angst voor verstikking door koolmonoxide. Koolmonoxide is geurloos, smaakloos plus onzichtbaar en daarom een echte sluipmoordenaar. Gelukkig zijn gashaarden standaard beveiligd tegen slechte trek in het kanaal. Dit zorgt ervoor dat de gastoevoer automatisch wordt afgesloten als de vlammen onverhoopt mogen doven. Er kan dus geen gas in uw toestel blijven stromen. Verder moeten alle gastoestellen (dus ook gasfornuizen en gasovens) voorzien zijn van het CE-keurmerk. Let op: dit is géén kwaliteitskeurmerk. Met het CE-teken wil de Europese Unie zeggen dat het product voldoet aan de minimumeisen van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming. Niets meer, niets minder. Laat uw gastoestel ook installeren door een erkende installateur, die werkt volgens de voorschriften voor aardgasinstallaties!

Bron: Uw haard.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide