1378
Faber Triple M

Hout of gas, open of gesloten, modern of klassiek? Om uw droomhaard te realiseren zult u behoorlijk wat keuzes moeten maken. Wat vindt u mooi én - zeker niet onbelangrijk - is uw keus realiseerbaar? Uw haardspecialist weet raad!

In heel Nederland zijn circa honderd echte haardenspecialisten. Ze hebben zich verenigd in het Sfeerverwarmingsgilde. Bij hen doet u de meest verantwoorde keuze voor een haard. Niet dat er buiten dat gilde geen goede haardenzaken zijn, maar die staan niet garant voor het oplossen van eventuele problemen of gebreken die na plaatsing van de haard aan het licht kunnen komen. Het gilde geeft die garantie wel.

De brandstof
Bespreek met de specialist allereerst of u op hout of gas wilt stoken, want dat maakt nogal wat verschil. Voor hout is om te beginnen een verticaal rookkanaal nodig en er moet een schoorsteen op uw huis staan, die minstens een halve meter boven dat huis uitsteekt. Gas stelt weer andere, soms mindere eisen. Er moet natuurlijk wel een rookkanaal zijn, maar dat mag in veel gevallen ook horizontaal lopen en in de gevel uitmonden. Gas is sneller aan te steken, geeft geen as en een gesloten gashaard beïnvloedt de luchthuishouding niet, omdat hij een eigen zuurstofvoorziening heeft. Een groot voordeel in de huidige geïsoleerde nieuwbouwhuizen.

Huis en haard
Ieder huis heeft zijn eigen specifieke kenmerken en installaties. Helaas gaat niet elke installatie even goed samen met elk type haard. Is uw woning bijvoorbeeld uitgerust met mechanische afzuiging of WTW-systeem? Dan zijn de opties met open (gas)vuren beperkt. Dezelfde beperking geldt voor een huis met open keuken en afzuigkap. Ook het (technisch) ontwerp van uw woning is van belang. Zo bepalen al aanwezige ventilatieopeningen waar het rookkanaal wel of niet mag uitkomen. De afmetingen van het vertrek waar de haard komt te staan en de isolatiewaarde van de woning spelen eveneens een rol. Zij indiceren het maximale vermogen dat de haard maximaal mag hebben. Kortom, de woning speelt een grote rol in de keuze van uw toekomstige haard. Het spreekt vanzelf dat het loont om u te verdiepen in uw woning, uiteraard helpt uw haardenspecialist u daar graag bij. Tip: breng de bouwtekening mee naar uw haardenspecialist, deze biedt hem of haar een schat van informatie!

De vorm: open of gesloten?
Vervolgens moet u kiezen tussen een open of een gesloten haard. Een gesloten haard heeft als voordeel dat de as en de sintels niet in de kamer kunnen vallen; zo blijft het lekker opgeruimd. Een open haard daarentegen is bewerkelijker, maar spreekt wel al uw zintuigen aan: u hoort het hout knapperen en voelt de hitte op uw huid.

Vormgeving
Een derde wezenlijk onderscheid valt te maken in de vormgeving. Grofweg kunt u kiezen uit modern of klassiek. In het eerste geval gaat het om strakke lijnen en gladde materialen, in het tweede geval om wat meer gebogen lijnen en ruwe materialen. Over smaak valt niet te twisten, maar de praktijk leert dat (echte)lieden dat vaak wel doen, en niet zelden in het bijzijn van de haardenspecialist. Die zal dan zo diplomatiek mogelijk blijven en u de eeuwige waarheid voorhouden: eigen haard is in alle gevallen goud waard. Hout of gas, open of gesloten, modern of klassiek. Aan u de keus.

Bron: Uw haard.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners