1400
Palette Cad
Gepubliceerd: 05-10-2012 Laatste update: 28-04-2022

Dat een haard een waardevolle toevoeging is, spreekt voor zich. Maar hoe en waar deze te integreren? De schets van de interieurontwerper geeft een indicatie. Hoe het echt wordt, zie je echter pas als het geheel is geïnstalleerd. Rijkelijk laat. Palette CAD voorziet dan ook in een leemte. Met deze ontwerpsoftware krijg je als opdrachtgever een verbluffend realistisch beeld van het eindresultaat.

Een goed meubel- of interieurontwerp begint met een goede presentatie. Maar daar gaat het nog wel eens mis. Iedere ontwerper en architect heeft zijn eigen methode en een tweedimensionale ontwerpschets en/of plattegrond zijn lang niet altijd genoeg om een natuurgetrouw beeld van het eindresultaat te geven. Met alle risicos van dien. Directeur Tom Smeets van Palette CAD is dan ook oprecht enthousiast over de in Duitsland ontwikkelde ontwerpsoftware die hij op de Nederlandse markt introduceert. Het bijzondere van dit programma is om te beginnen het driedimensionale aspect, legt hij uit terwijl op het scherm een plattegrond van een ruimte verschijnt. Vloeroppervlak, plafondhoogte, posities van deuren en ramen zitten met enkele muisklikken op de juiste plaats. Het systeem formatteert dit direct naar vier verschillende vensters: plattegrond, gevelaanzicht, 3D camerabeelden en axonometrie. Deze zijn met één muisklik in verschillende presentaties om te zetten, namelijk draadmodel, zwart/wit, kleur, zwart/witte pentekening, fotorealistisch of aquarel. Door de verschillende cameraposities kun je het ontwerp letterlijk vanuit alle perspectieven bekijken, alsof je er doorheen loopt. Als de plattegrond is opgezet, begint het finetunen. In de bibliotheek zitten zon beetje alle meubels, tegels, vloeren, haarden et cetera die momenteel leverbaar zijn. Er komt geregeld een update met nieuwe producten. Zit een bepaalde bank of haard toch niet in het bestand, dan kun je deze heel eenvoudig toevoegen door het beeld op te vragen bij de betreffende leverancier of zelf te tekenen. Ook met betrekking tot de materialen zit er nagenoeg alles in de bibliotheek. Aparte wensen kunnen worden ingescand als nieuw materiaal. Dat laatste maakt het mogelijk om bijvoorbeeld ook het zicht op de eigen tuin vanuit een bepaald raam in het ontwerp te integreren.

Realistischer is nauwelijks mogelijk, want zelfs de deurknoppen, lichtpunten, het soort verlichting en het tijdstip van de dag (daglicht, avondzon, kunstlicht) kunnen worden aangepast. Het heeft wel iets van een computergame, hoewel de software niet in de spelindustrie, maar vanuit de haardenbranche is ontwikkeld. De haard toch maar niet in de hoek? In een paar muisklikken ontvouwt zich een nieuw plaatje. Zo kun je exact zien wat het eindresultaat wordt en een weloverwogen keuze maken. Enorm belangrijk, want een verbouwing hoe klein ook is geen sinecure. Voor de interieurontwerper is het daarbij prettig dat het programma meteen professionele productietekeningen maakt die zo naar de werkplaats kunnen en ook een materialenlijst bijhoudt. Plus natuurlijk dat de kans op discussie met de opdrachtgever na oplevering minimaal is. Misverstanden zijn uitgesloten; deze presentaties zeggen meer dan duizend woorden. Interieurontwerp met een hoekhaard in drie weergaven: fotorealistisch, aquarel en zwart/wit.

Bron: Uw haard.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide