2331
Pompeij
Gepubliceerd: 18-08-2012 Laatste update: 28-04-2022

Soms vraagt een kachel of haard om een bijzondere omlijsting. Bij de restauratie van een monumentaal pand bijvoorbeeld. Ook in een nieuwbouwsituatie zijn spectaculaire effecten te bereiken. Als het om stijlschouwen gaat zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt.

Bij de bezichtiging van monumentale landhuizen en kastelen valt één element op: de vuurplaats is letterlijk het hart van elke woonruimte. En de importantie van het vertrek en van het pand zijn af te lezen aan de schouw. Hoe verfijnder, hoe rijker. Elke stijlperiode kent bovendien zijn eigen ornamenten en geliefde materialen. Zo zijn tijdens de rococo, begin achttiende eeuw, asymmetrische, krullerige versieringen en schelpmotieven (rocailles) geliefd. Tijdens het neoclassicisme €" in de tweede helft van de achttiende eeuw €" lieten ambachtslieden zich inspireren door de architectuur van het oude Griekenland en Rome. In de jugendstilperiode (rond de vorige eeuwwisseling) was de belangrijkste inspiratiebron de natuur. Tijdens de art deco liet men zich inspireren door het kubisme, maar ook door het oude Egypte met als resultaat vrij abstracte en geometrische patronen.

Een empireschouw in een art deco-pand is daarom meestal geen gelukkig keuze. Noodzakelijk is het evenmin. Voor vrijwel elke stijlperiode zijn antieke schouwen te vinden bij handelaren in historische bouwmaterialen. En bij de schouwenspecialist kan desgewenst een exacte replica worden gemaakt in de juiste maat.

Ook in nieuwbouwprojecten kunnen fantastische effecten worden bereikt met een mooie schouw. In die gevallen speelt persoonlijke voorkeur uiteraard wel een allesbepalende rol: rijk gedecoreerd of juist strak gevormd, marmer, kalksteen, zandsteen, graniet of hout? Als onderdeel van een complete wandbetimmering of solitair tegen een gestuukte wand? Met de keuze van de schouw is het verhaal nog niet compleet. De afwerking van de vuurmond (strak pleisterwerk of grillig gevormde klinkertjes) en accessoires als haardplaten en vuurbokken maken het plaatje compleet.

Bron: Uw haard.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide