2691
Het rookkanaal
Gepubliceerd: 04-06-2017 Laatste update: 20-03-2022

Het kopen van een open haard vergt een zorgvuldige afweging van veel factoren. Een heel belangrijke daarbij is het rookkanaal. Een rookkanaal heeft als belangrijkste functie het afvoeren van rookgassen.

Nieuwbouw
Heeft u nog geen rookkanaal en wilt u er wel een laten plaatsen, dan heeft u daarvoor veelal een vergunning nodig. Het rookkanaal moet voldoen aan de voorwaarden van het Bouwbesluit. De uitmonding moet op de juiste manier bepaald worden om een goede trek te bevorderen en hinder naar de omgeving te voorkomen. De eisen verschillen per gemeente. Informeer daarom altijd bij uw gemeente naar de specifieke voorwaarden die in uw woonplaats gelden.

Bestaand rookkanaal
Als u al een rookkanaal in uw woning heeft, bedenk dan goed dat de diameter, de lengte en de vorm daarvan bepalend zijn voor de keuze van een haard. Een vakman kan beoordelen of het kanaal nog in goede staat is, of eventueel gereinigd dient te worden, en welke haard er op aangesloten kan worden.

inspiratiebrochures1.png

Flexibele schoorsteenvoering
Is een bestaand schoorsteenkanaal niet meer helemaal lekdicht, dan kan een flexibele schoorsteenvoering uitkomst bieden. Een flexibele schoorsteenvoering is is een buigzaam, roestvrijstalen kanaal dat door de bestaande schoorsteen kan worden getrokken, waardoor deze weer lekdicht is. De kanalen zijn zowel in dubbelwandige als enkelwandige uitvoering leverbaar. Deze laatste zijn zeer flexibel en daardoor goed te gebruiken bij een schoorsteen met veel bochten.

Enkelwandig roestvrijstalen kanaal
Een enkelwandig roestvrijstalen kanaal wordt veel gebruikt bij de renovatie van een bestaande schoorsteen. De lekdichtheid is groot en de temperatuurbestendigheid hoog. Bovendien is het kanaal aan de binnenkant zo glad dat nauwelijks roetafzetting plaatsvindt. Verder worden deze kanalen ook veelvuldig toegepast voor een nieuw rookkanaal. Het kanaal dient in dat geval wel voorzien te worden van isolatiemateriaal en een brandvrije omkokering. Daarna is het gegarandeerd veilig en duurzaam.

Dubbelwandig roestvrijstalen systeemkanaal
Dit type kanaal is snel en eenvoudig te monteren met behulp van bajonetverbindingen. Het heeft een grote constructieve sterkte waardoor het ook eenvoudig vrijstaand op het dak kan worden geplaatst. De kanalen zijn reeds in de fabriek voorzien van een volledige isolatie.

Concentrisch kanaal
Een concentrisch kanaal is een kanaal waardoor zowel de rookgasafvoer als de luchttoevoer plaatsvinden. Het is geschikt voor gastoestellen met een gesloten verbrandingssysteem.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide