2734
Sfeerhaarden

Eigenaren van een open haard of houtkachel gebruiken deze minder vaak dan degenen die een haard hebben die werkt op gas of elektriciteit. Dat blijkt uit een groot onderzoek van haardenfabrikant Faber naar het gebruik van sfeervolle warmtebronnen in huis. Vooral gashaarden worden in de herfst en de winter vrijwel dagelijks gebruikt, terwijl de open haard ook dan meestal maar een of enkele keren per week wordt ontstoken.

Ongeveer 14 procent van de Nederlanders heeft een gasgestookte (8%) of elektrische (6%) haard in huis, tegenover 9 procent die gebruikmaakt van een traditionele open haard, zo blijkt uit het onderzoek van Faber. Nog eens 7 procent heeft een (vrijstaande) houtkachel. De gashaard wordt het vaakst gebruikt, en dat geldt voor alle seizoenen. De open haard wordt het minst vaak ontstoken.

Brandtijd
Wie zijn haard of kachel ontsteekt, doet dat meestal voor een periode van enkele uren achtereen. Uit het onderzoek van Faber blijkt dat vooral elektrische en gashaarden veel vaker voor slechts een korte tijd branden. De open haard of houtkachel wordt door ruim 95 procent van de gebruikers alleen aangestoken wanneer men er meerdere uren van wil genieten. Juist het gemak van de elektrische en gashaarden is erg belangrijk voor wie ook gedurende korte tijd een aangename sfeer in de woonruimte wil creëren. Veel ondervraagden lieten namelijk duidelijk weten dat het vele werk voor het ontsteken van een open haard of houtkachel geregeld een reden is om van het gebruik van de warmtebron af te zien, zeker wanneer men relatief kort in de ruimte verblijft. Ook vervuiling, stof of aanslag in huis is voor heel wat ondervraagden een belangrijke reden om de open haard of houtkachel niet al te vaak aan te steken.

Comfort en gemak
Faber speelt in op de wens van veel consumenten door de nadruk te leggen op comfort en gemak. Daartoe worden jaarlijks nieuwe gashaarden, elektrische haarden en gebruiks-vriendelijke houtkachels ontwikkeld. De nieuwste gashaard is de Fantasy. Door zijn bijzondere, gebogen binnenwerk met minimalistisch maar realistisch vlammenspel, nodigt hij uit om te branden, al is het maar voor even. Hoewel de Fantasy tegen een vlakke muur wordt bevestigd, geeft de vormgeving aanleiding om toch nog even wat beter te kijken. De geringe afmetingen (111 cm breed en amper 45 cm hoog) maken de haard geschikt voor bijna iedere plek waar men - voor langere of kortere tijd - het verblijf wil veraangenamen. De Fantasy, heeft een grijsmetallic frame en is standaard geschikt voor aardgas. Optioneel kan hij ook op propaan branden. De verbranding vindt gesloten plaats en het vermogen is 3,9 kiloWatt. Een afstandsbediening met elektronische ontsteking, timer en thermostaat hoort er standaard bij.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners