3151
Veilig stoken met ovengedroogd brandhout
Gepubliceerd: 02-04-2019

Een open haard in huis staat heerlijk romantisch en je verwarmt er in een mum van tijd de woonkamer mee. Maar niet al het hout is even veilig en prettig om te verbranden in de kachel of haard. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een speciale techniek om hout extra goed te drogen, en dat geeft veel voordelen! In dit artikel lees je waarom ovengedroogd brandhout een veilige én fijne keuze is.

 

Wat is het?
Ovengedroogd brandhout is hout dat met hete lucht gedroogd is in speciale droogkamers. Hierdoor heeft het een vochtpercentage van 9-20%, afhankelijk van de houtsoort. Ter vergelijking: een vers gekapt stuk hout bevat ongeveer 50-60% vocht. Ovengedroogd brandhout is met een vochtpercentage van 9-20% droog genoeg voor een volledige verbranding. Ook sterven schimmels en ongedierte al in de droogkamer; die verbrand je dus niet mee!

inspiratiebrochures1.png

De voordelen
Het gebruik van ovengedroogd brandhout in de open haard of kachel heeft veel voordelen. We zetten er een paar op een rijtje:

  • Direct stookbaar
  • Brand gemakkelijk
  • Volledige verbranding
  • Heerlijke houtgeur bij het verbranden
  • Vrij van schimmel en ongedierte
  • Mooie kleur
  • Dankzij laag vochtpercentage geen aanslag (creosoot) in kachel of haard 

Veilig stoken
Ovengedroogd brandhout biedt je een veilige manier van stoken, juist omdat het vochtpercentage zo laag is. Wanneer vocht verbrandt ontstaat creosoot, en deze teerachtige substantie kan bij hoge temperaturen leiden tot een schoorsteenbrand. Let wel op: slechte isolatie van de kachelpijp of een slechte trek kunnen óók voor creosoot zorgen! 

Daarnaast is het verbranden van vocht de oorzaak van rookontwikkeling bij openhaard vuur. Omdat ovengedroogd brandhout zo weinig vocht bevat, is dit een veilige keuze met betrekking tot de luchtwegen en gezondheid.

De juiste houtsoort
Rookontwikkeling kan ook ontstaan doordat aanslag in het rookkanaal verbrandt. Om deze aanslag te voorkomen is niet alleen de keuze voor ovengedroogd brandhout belangrijk, maar moet je bovendien letten op het type hout dat je verbrandt. Kleine kachels hebben bijvoorbeeld vaak een beter rendement bij gebruik van licht haardhout zoals berken of elzen; zwaar haardhout in een kleine kachel kan leiden tot onvolledige verbranding. Laat je daarom altijd adviseren door een houtexpert!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide